Veckans Gäst: Urban Månsson

Varje vecka låter High Five Skåne en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Urban Månsson från Höganäs berättar bland annat om var han helst äter burgare och italienskt i Höganäs och på vilket B&B han gillar att tillbringa tid med familj och vänner.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Av flera är ett av de senare ett besök på Barrica Mat & Vinbar i Helsingborg. Jag älskar de olika europeiska köken och matkulturerna och till dessa räknar jag så klart de svenska, vilket vi ibland behöver påminna oss om. Svenska regioners husmanskost går inte av för hackor.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Bra råvaror så klart och äkthet. Att det lyser igenom att personalen vet vad de gör och varför. Bemötande vid ankomst, i kök och servis, hur dryck rekommenderas och presenteras. Kompetens och närvaro är viktigt och skall märkas hela vägen.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
–  Ost & Delibaren i Höganäs är ett unikum med sitt fantastiska sortiment av ostar. Vissa av dem, sägs det, är så exklusiva att de inte ens finns i Sverige. Men här i Höganäs kan man hitta dem jämte allt annat gott. Att slinka in där en eftermiddag och dricka ett glas vin och prata ost är livskvalitet.

– Att inte nämna Kullaberg och att laga mat utomhus vore för mig som friluftsmänniska snudd på tjänstefel. Berget bjuder på en lång rad olika miljöer och för den som inte vill bära med sig mat och dryck finns många trevliga ställen att pausa vid. Ett naturligt sådant som jag ofta frekventerat är Mölle Krukmakeri, i folkmun Krukan, där man alltid brukar kunna äta en god sopplunch med hembakt bröd.

Garage Bar i Höganäs bjuder på de bästa hamburgare man kan tänka. Men det är mer än mat och att komma dit är en upplevelse. Sommaren är det ofta högt tryck runt deras utomhusscen där artister och band från när och fjärran spelar. Man träffar alltid någon att snacka med i baren – året om.

– Ett mycket kärt minne är en vistelse på Sjöbacka Gård på Österlen. Att tillbringa ett veckoslut där med den nära familjen eller med vänner är makalöst fint. Der är litet, intimt och varmt där gästerna kan äta tillsammans runt det enorma köksbordet och där det serveras såväl vällagad mat som underhållning – för att inte tala om frukostbuffén!

Hotellet & Co i Höganäs satsar helt på italiensk mat och dryck. Deras luncher är alltid vällagade och matsalarna stämningsfulla såväl dag- som kvällstid. Årstider och högtider innebär ofta att de erbjuder speciella menyer men också vinprovningar.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Jag saknar möjligheten att på plats kunna köpa en flaska vin när man besöker någon av vingårdarna i Kullabygden. Jag skulle dessutom uppskatta någon form av tapasrestaurang, kanske en med fusion mellan svenska och spanska kök.

Var ska/vill du vara gäst i framöver? 
– Tre ställen jag aldrig har varit på står på min lista. Dels Destination Strandbaden som slår upp portarna nu i sommar, vilket också de nya Salthallarna i Höganäs gör. Men även La Maison Française som är en institution häromkring när det gäller det franska köket.

Publicerad 13 maj 2022

Info

Läs också…

Kanelbullens dag

Kanelbullens dag

Vi tipsar om 13 caféer och bagerier i Skåne att besöka på Kanelbullens dag.  Det sägs att den klassiska,...

read more