High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.
Helsingborgaren och fastighetsmäklaren Clifford Clarkson guidar dig till sina bästa skånepärlor.
Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– När jag hade varit utomlands och ätit en pekinganka som jag tycker är en väldigt god och rolig rätt, så var det svårt att få tag i det när jag kom hem till Sverige igen. Men så hamnade jag av en slump på Lemongrass i Malmö där de serverade pekinganka utan att man behövde boka det en massa dagar i förväg som man vanligtvis måste på många restauranger. Den var supergod och jag blev stammis där efter det! Jag är sällan i Malmö utan att smita inom Lemongrass…
Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– När det gäller maten så är det såklart råvarorna, sen gillar jag en naturlig och trevlig servicepersonal. Men den totala upplevelsen är viktigast!
Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– På Torekov Hotell är det familjärt, mysigt och en “hemma-hos-känsla” med trevlig personal. Över lag kanske man förknippar Torekov med sommaren men jag tycker att det här hotellet är lika mysigt på vintern. De har dessutom ett spännande kök med asiatisk touch.
– En kvarterskrog i Helsingborg som jag gillar är Drottninggatan 35. De har många nyanser av mat med allt från klassiska rätter till “det nya”. Över lag är de duktiga på att hitta spännande maträtter men ändå hålla kvar den där mysiga känslan.
– I vackra Mölle ligger Mölle Krukmakeri som verkligen är en upplevelse att besöka. Förutom att restaurangen ligger där den ligger så gillar jag spontaniteten på stället och att de har en bred meny med allt från smårätter till pizza.
– Garage Bar i Höganäs har ju funnits ett tag men det känns ju verkligen som det mest perfekta utflyktsmålet för typ alla. Här äter man fantastiska burgare i en hård miljö men som ändå är varm och genuin.
– Helsingborgs äldsta restaurang Le Cardinal är ett steakhouse i en fräsch och tidlös miljö. Utöver flera klassiker i menyn så har de “krysskortet” där man själv väljer sitt kött, sås, tillbehör etcetera. Det är ett vinnarkoncept som alltid är en succé.
Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Jag önskar mig en foodcourt eller en saluhall i Helsingborg! En kul mötesplats där man kan välja och vraka bland olika rätter, smaker och restauranger.
Var ska du vara gäst framöver ?
– Jag ska till Klitterhus i Ängelholm med en kompis. Det är genuint och tidlöst där vilket jag gillar. Sen att stranden är närmsta granne är ju inte helt fel.
Publicerad den 28 januari 2022