Veckans Gäst: Annica Paulsson

Varje vecka låter High Five Skåne en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Denna vecka säger vi hej till Annica Paulsson från Åkarp som delar med sig av sina Skåne-tips.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?

– Ett underbart restaurangminne var en reunionkväll med mina gamla kollegor på Restaurang V på Skomakaregatan i Malmö. Kanske mest för att vi hade så ofantligt bra stämning med massor av skratt, men även goda drinkar och surdegspizza såklart! Ett annat fint minne är lätt lunch i Kåseberga med min man, alldeles nere vid vattnet på Kåseberga Fisk med en ganska enkelt serverad fiskrätt som stekt makrill eller sill med potatismos.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Serviceupplevelsen, att känna sig omhändertagen, en varm känsla helt enkelt,

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– Just nu är jag så glad att vi fått en restaurang i Åkarp! Möllegården Mat & Möten är en fin gammal gård med underbar trädgård på baksidan mitt i gamla Åkarp. Det är också en mötesplats för kulturintresserade med olika utställningar, verkstad kulturkvällar och den ganska nyöppnade bistron. Att börja helgen med en skön after work, ett glas vin och deras goda råraka med knaperstekta bacon och lingon är toppen. Ibland anordnas även vinprovning och liveband i trädgården vilket är extra mysigt!

– Jag besökte nyligen Ruths i Malmö och åt en helt underbar torsk med smörstekta kantareller som bara smälte i munnen, den var riktigt bra. Att vi kunde sitta ute på deras avslappnande innergård i oktober gjorde det extra härligt.

Kafé Kagan var en trevlig överraskning som vi upptäckte när vi var ute och körde. Det är ett mysigt litet fik i gammal stil som även har en butik med roliga antika grejer – allt från linoljefärg till kläder, olika gamla beslag och massa roligt. Vi satt ute på deras gård där höns vandrade runt och pickade. Helt klart värt ett besök. Att man kör förbi det speciella Kinatemplet Yangtorp precis innan gör kontrasterna väldigt påtagliga.

Bondens Skafferi är en härlig delibutik på Svabeholms Kungsgård i Kivik med dagens skörd av grönsaker, goda ostar och andra delikatessvaror. Bredvid ligger Prylbyrån och Apotekarns om man känner för lite rolig shopping också.

– Vi varit ett par gånger på Franskans Crêperie i Rörum, hela min familj älskar deras galetter. Man får dock inte ha bråttom när man är där, för det kan ta ett tag att få sin mat. Men den som väntar på något gott…Min favorit är deras galett med grillad chèvre rödbetor, smält smör och rödlök.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Just nu känner jag att det finns mycket roligt att testa. Men kanske en rooftop bar med en grönskande prunkande oas med avtagbart tak för härliga sommarkvällar. Eller några hemliga cocktailbars i NY-anda, med mörk inredning, cocktails i tekoppar och hemliga rum bakom bokhyllor.

Var ska du vara gäst i helgen?
– Jag ska vara gäst hos ett par fina vänner som ska bjuda på havets läckerheter. Men om jag inte skulle varit där hade jag gärna varit gäst på Marie Antoinette i Malmö. Det står även på min lista att besöka Slaktaren i Lomma inom kort.

Info

Läs också…