Veckans Gäst: Pierre Bellin

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Helsingborgaren Pierre Bellin guidar oss till ett favoritboende på Österlen, Skånes godaste köttbullar och ett ställe som överraskar i Röstånga.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Helt otippat landade jag i somras i Kävlinge efter att ha letat efter gedigen husmanskost. High Five Skåne hade listat Matmakarna så jag åkte dit.
Uteserveringen kändes mer som ett klassiskt fotbollshak och förväntningarna dämpades något, men väl innanför dörren möttes jag av ett varmt “Väääälkommen till Matmakarna!” av ett gäng matglada skåningar bakom charkdisken. De visade stolt upp hela repertoaren från delikatessen och det blev provsmakning av ostar, marmelader och massa annat “himmalavat”. Menyn för dagen ljöd köttbullar, potatispuré och rårörda lingon som var omöjligt att inte beställa. Direkt vid vid första tuggan fick jag en sanslös nära-födseln-upplevelse. Såsen går enklast att beskrivas med kärlek, helt makalöst god.
Nu var känslan av fotbollshak bortblåst och istället kändes den skånska gästvänligheten tydligt i restaurangen. Personalen satte sig vid bordet bredvid för lunch, såklart åt de också dagens rätt. Av möjliga fem stjärnor får Matmakarna sex. Jag åkte tillbaka en vecka senare för samma rätt. Och lär göra det igen och igen…

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, fikar eller bor på hotell? 
– Vid restaurangbesök är det alltid prio kring hur vällagad maten är, att det används bra råvaror och att personalen är personlig och verkligen känner för stället och inte enbart serverar. 

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
–  Ruths miljö, såväl inne som ute, är genuint mysig och välkomnande och inramningen är svårslagen. Maten är väl tillagad och portionerna helt rätt storlek och pizzorna är i världsklass!

– Krogen Bara Vara har en meny serveras i hel- eller halvportion, något som de är ensamma om att göra i Helsingborg. Under de senaste 25 åren har jag varit en trogen gäst just för att maten alltid är topp och prislappen i mycket god synk med den. De anstränger sig inte utan lever suveränt upp till namnet.

Stationen i Röstånga för att det är en “hidden gem” som överaskar. Stället ligger i en del av Skåne som man inte enkelt kör förbi. Just att det ligger i en korsning i Röstånga som man nog inte hade gjort annat med än att valt vilket håll att köra mot. Restaurangen känns som den är kvar i tiden då stationshuset var i bruk. Små mysiga rum med tidsenlig inredning, en magiskt uteservering och en supergod meny. Lite som att resa tillbaka i tiden.

– Min kvarterskrog i Helsingborg är Regio. De levererar alltid god mat, skön miljö och med en supergo personal. Italien kommer inte närmare Helsingborg än så här. Här sitter man mysigt vid borden eller ännu bättre, tar plats vid barbordet längs fönstret och kan vila ögonen på gatan utanför. På menyn är risotton ett måste.

Hammenhögs Gästis är ett gästgifveri enligt definitionen! Går det att övernatta mysigare i Skåne eller någon annanstans i Sverige?! Uppfarten är klassisk Skånsk med singelgrus och byggnaden andas gemyt. Direkt innanför entrén ligger puben, väggarna i korsvirke och med skön dämpad belysning. Rummet kändes personligt med blommiga tapeter, takbjälkar, fluffiga täcken och skönt tyst. Paret som äger och driver gästgifveriet är supersköna – hon från uppåt landet och han från Sydafrika. Restaurangen (både för kväll och frukost) är enkel men mysig med en stor lummig trädgård med lusthus utanför. Kvällsmenyn är enkel men prisvärd. Frukosten en liten minibuffé. Detta är det givna stället för mig nästa gång jag ska övernatta på Österlen.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Som inbiten surfare skulle jag vilja se mer surfcaféer/food trucks i anslutning till de bästa stränderna. Habo Ljung där vi vindsurfare hänger skulle förgyllas med en hodda som serverade wraps, grillad korv och crepes och nymalt kaffe och som lånade ut fleecefiltar.

– Sen skulle jag också vilja se att Malmö levererade något liknande Reffen i Köpenhamn. Kanske att besökarunderlaget kan vara en utmaning men just street food är det alltid för lite av tycker jag.

Var ska/vill/önskar du vara gäst i framöver? 
– Jag vill testa fler pubmenyer på fler gömda pärlor i Malmö så det är bara att låta High Five Skåne vara ciceron. Först på listan att testa i Malmö är Bar Kiosko.

Publicerad 2 januari 2024

Info

Läs också…