Veckans Gäst: Julia Härngren

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Denna helg berättar Malmöbon Julia Härngren om var hon helst äter och dricker utanför hennes hemstad, vad hon saknar i krogväg och vilka som är hennes tre favoritkrogar i Malmö.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
Vollmers i Malmö måste nog ändå vara mitt bästa restaurangminne i Skåne. Det var en fantastisk upplevelse med superbra mat och otroligt kunnig och omhändertagande personal. Jag drog med min pojkvän dit som egentligen mest föredrar en stor köttbit,”för annars blir man ju inte mätt”, men mätta och imponerade blev vi båda två!

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Beroende på vad jag vill ha ut av besöket så skulle jag säga att stämningen nog ändå är viktigast. Maten och dryckens kvalitet är givetvis också otroligt viktig men så länge personalen är engagerad och trevlig så kan de komma undan med det mesta. Jag tycker också att restaurangerna/barerna ska fokusera på det de gör riktigt bra, och gärna inte snurra in sig i för många olika koncept för att försöka “pleasa” alla.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– Ett ställe jag återvänder till (kanske lite för ofta…) är vår kvarterskrog Syltan Kök & Bar. Det har ett stort och varierande utbud av roliga ölsorter och en liten matmeny med välgjorda rätter, som ofta byts ut beroende på säsong och råvaror. På Blåmusslans dag hade de till exempel musseltema, det ni!

– Om vi beger oss från Malmö så hade jag gasat till Miss Alice och Tomatens Hus i Vallåkra. Där skulle jag äta deras berömda tomatpaj för att sedan kila över till gårdsbutiken och köpa med mig tomater, färska örter och burrata.

– Ett annat ställe i Skåne som jag gärna svänger förbi är Matscenen i Landskrona. Där tar man en trevlig drink och några ostron på den mysiga uteserveringen i Teaterparken eller inne i restaurangen. Jag kommer själv från Landskrona och har länge tyckt att det saknats en bra restaurang i stan om man vill äta annat än ryggbiff eller hamburgare så Matscenen är ett mycket trevligt tillskott.

– I Malmö är Lyran en stående favorit. Det jag gillar med Lyran, förutom den kreativa och innovativa maten, är att de istället för en vanlig meny har en lista med råvaror för kvällen. Det är alltid lika spännande att se vilka rätter de komponerat ihop.

Mutantur i Malmö känns nytt och kul där de serverar fine dining-rätter utan att man måste beställa en hel avsmakningsmeny. Det har blivit en trevlig liten tradition att kika in där för ett glas och en liten dessert efter middag någon annanstans i stan.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– I Malmö kan jag sakna ett klassiskt brasserie, i stil med Sokkelund i Köpenhamn där det är livlig stämning, bra mat och klassiska franska viner. Om jag ska jämföra med ett till ställe i Köpenhamn så importerar jag gärna något i stil med Pluto med feststämning, mellanrätter och en herrans massa naturvin.

Var ska/vill du vara gäst i framöver? 
– Jag vill gärna prova JH Matbar i Ystad som jag hört mycket gott om.

Publicerad 3 februari 2022

Info

  • Namn: Julia Härngren
   Ålder: 32 år
   Ort: Malmö
   Sysselsättning: Campaign Executive på BAT
   Bästa restaurangminne
   Malmö: Vollmers
   Fem favoriter i Skåne
   Malmö: Syltan Kök & Bar
   Vallåkra: Miss Alice
   Vallåkra: Tomatens Hus
   Landskrona: Matscenen
   Malmö: Lyran
   Malmö: Mutantur
   Gäst framöver
   Ystad: JH Matbar

Läs också…

Veckans Gäst: Lena Ruud

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst…
» Läs mer