Veckans Gäst: Fredrik Tukk

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

51-åriga Fredrik Tukk från Bunkeflostrand guidar bland sina bästa restaurangupplevelser vid havet. Här bjuds på allt från färska skaldjur i solnedgången till kvarterskrogskänsla i hamnen.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Det är helt klart Daniel Berlin krog i Skåne Tranås som inte finns längre. Från det man kom till man gick fick man en personlig, genomtänkt och helt unik upplevelse. Smakerna som det bjöds på var helt underbara, bemötandet från personalen var både professionellt och personligt, hela atmosfären och stämningen gick att ta på och de levererade en helhetsupplevelse som man minns. Vinerna kombinerades och möttes perfekt med maten. Det är fortfarande den bästa matupplevelsen som jag och min fru har haft och vi pratar fortfarande om det flera år senare.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Ett personligt bemötande och service som finns men inte är påträngande eller syns. Det är väldigt få som lyckas leverera det och som kan läsa av sin gäster och tillpassa servicen efter behovet istället för att ge samma service till alla på ett slentrianmässigt sätt. Att kunna fånga situationer, kunna läsa av stämningen och tillpassa servicen efter det på ett snyggt sätt uppskattar jag verkligen.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– Förra sommaren körde vi med vår båt längst med Skånes kust och fick uppleva flera unika restauranger som vi annars inte hade besökt, det är något vi planerar att göra igen denna sommar och även besöka nya hamnar och restauranger. Ransvik Havsveranda är svårslaget i solnedgång med badmöjlighet rätt framför restaurangen.
– En restaurang med hög servicenivå och fantastisk mat nere i hamnen i Kyrkbacken på Ven är Pausa hos Oss. Familjemiddag en fredagskväll på denna restaurang med utmärkt service, bästa utsikten och underbar mat! Stort vinurval med hög kvalitet gjorde upplevelsen komplett.
Hamnkrogen i Viken är ett B&B och hamnkrog med fantastisk middag på kvällen som var utsökt bra. Det är en mysig restaurangmiljö, bra service i ett lugnt och trevlig läge med kvällssol.
Strandhuset Mat & Vin i Sibbarp är en av mina favoriter sedan många år tillbaka. De har underbara luncher i härlig miljö, fantastisk personal och ägare som hela tiden vill utveckla gästernas upplevelser med nya matkoncept. Den påminner väldigt mycket om en av mina favoritrestauranger i Marche i Italien och har lyckats fånga sommarkänslan i allt de gör.
Barsebäcks Hamnkrog är en ensam liten pärla nere i hamnen, med rosévin i glaset och skaldjursplatå på tallriken i solnedgången kunde vi lika gärna har varit i Côte d’Azur.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Ett äkta brasseri där man kan komma förbi och ta ett glas Sancerre och en steak sandwhich vid ett litet bord där man kan sitta och avnjuta folkvimlet eller båtlivet utanför fönstret.

Var ska/vill du vara gäst i framöver?
– Jag har tänkt besöka Hörte Brygga under en lång tid men det har inte blivit av. I sommar styr vi båten även hit och avnjuter deras vinkällare. Efter deras fina utmärkelse som vinnare i Star Wine Lists Special Jury Prize och ett silver i Grand Prix i år så är det ännu mer intressant att besöka dem.
– Båtsommaren är inte komplett heller utan ett par besök i Skanörs Hamn där vi gärna äter middag på Badhytten som bland annat serverar en otroligt god moules frites.
– När det inte gäller båtresor utan på torra land så ska vi boka in oss på Talldungen i Brösarp också, jag har hört och läst så mycket positivt om det stället att det ligger på min lista.

Publicerad 29 april 2022

Info

Läs också…