High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.
Denna vecka säger vi hej till programledaren Ola Selmén som ger sina bästa Skånetips!
Vad är ditt bästa restaurangminne i Skåne?
– Har man någon gång varit på Brösarps stolthet Talldungen så är det ju förbaskat svårt att inte svara just det.
Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter?
– Som småbarnsförälder blir man ju inte helt besviken när kidsen får något att sysselsätta sig med innan maten kommer! Lerklumpen som delas ut till barnen på Krukmakeriet i Mölle är värd sin vikt i guld till exempel. Kanske mer för de övriga gästerna på restaurangen än småbarnsföräldrarna i sig.
Dina favoritställen i Skåne just nu?
– Förutom Talldungen var Zap Kulturgrill på Gåsebäcks industiområde i Helsingborg sommarens mest positiva överraskning! Sjukt god mat och magisk vibb – precis ett sånt ställe som behövdes i Helsingborg, hoppas de hittar någon form så de kan fortsätta in i höstmyset också.
– Mölle Krukmakeri då stället är tio av tio när det kommer till myshetsfaktor med vindruvorna i växthustaket och sen är pizzorna jäkligt goda också.
– Jag gillar alltid Saltimporten i Malmö för det är överraskande bra, varenda gång man kommer dit är det något nytt och spännande på tallriken, de har även underbar personal.
– Ruths i Malmö är ett coolt ställe där vinerna är magiska och maten har fantastiska smaker.
Vad har varit bäst i sommar?
– Den skånska glassen och att glasskampen mellan Kullabygdens Vanilj & Choklad, Favvo Glass och Köld fortsätter. Nyfikenheten tvingar en själv att gång på gång ta de där extra metrarna förbi deras frysdiskar för att undersöka vilken av glassarna som egentligen är den godaste! Magiskt för smaklökarna, sämre för beachkroppen.
Vad saknar du i mat-dryck-boende-väg i Skåne?
– Vi saknar ett “mellanrättställe” i Höganäs med naturvin och suröl. För de som bor i Parkernas stad (Malmö) finns 20 “mellanrättställen”, så det måste det väl vara okej att släppa iväg ett gäng upp till Höganäs?! Och när Kullabygden fått sitt egna Ruths så längtar jag egentligen bara efter att varje skånskt hamnområde får en Saltimporten filial. Tänk så glad skåningen skulle bli om hon fått möjligheten att äta så god lunch på dagarna.
Var ska du vara gäst i helgen?
– I helgen blir det inget restaurangbesök, jag kommer gästa samt “hosta” min dotter Petronellas dubbla sexårskalas! Det blir kräftskiva med Sofia Woods midsommarbröd och Pannkakstårta med Gridellis pistagecréme – det blir grejer det.
Publicerad 13 augusti 2021