Veckans Gäst: Jonathan Persson

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Napolitanska pizzor, välgjorda cocktails, hypade krogar och ramen – 22-åriga Jonathan Persson jobbar på vinbaren Kyrkogatan Fem i Lund och berättar denna vecka om sina guldkorn i Skåne.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Det var på Västergatan i Malmö förra året. Fantastiskt komponerad meny med ett lika välkomponerat vinpaket därtill. Servicen överträffade allt efter att ett smärre missöde skedde i serveringen. En prisvärd upplevelse som rättfärdigar fler spontana besök!

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– När service och mat eller dryck överraskar utan att gå till överdrift. När en jobbar med service själv tror jag att bra service uppskattas lite mer.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– Inte många kan undgått hypen kring nyöppnade Aster i Malmö. I Asters fall är hypen varken överdriven eller omotiverad. Mellan övergivna industrilokaler huserar restaurangen i smakfullt renoverade lokaler som i sig inhyser en vedeldad ugn, i vilken all mat lagas. En minutiöst komponerad drinklista med en inte allt för lång och högtravande vinlista kan en inte annat än att älska kvällarna på Aster till dofterna av mat lagad över öppen eld. De hade nyligen en pizza-kväll som jag besökte, och jag hoppas att det kanske blir fler sådana pizzatillfällen som fyller repertoaren?

–  I en gammal bilhall med stora vägen åt ena hållet och havet det andra tronar den stora pjäsen till pizzaugn upp sig hos Gustafs på Österlen. Med Gustaf som lugnet själv infinner sig en avslappnad stämning. Dryckesmenyn är enkel men ytterst välvald. Pizzan fokuserar på italienska ingredienser och den “napolitanska stilen”. Ett fantastiskt stopp på Skåne-trippen en sommardag!

– Rom- och ölbaren Färgstark har bytt namn och koncept och heter nu Deg & Destillat och levererar pizza med fortsatt stort fokus på rom och öl men nu också en mindre vinmeny. Thomas var tidigare bagare och delägare hos Widerberg & Ko samt bagare Hos Talevski i Stadsparken. Tanken är att gå ifrån “pizzasnobbismen” och leverera goda pizza. Hur låter till exempel en Hawaii med flamberad ananas eller en kebab med bakad lammbog?

– Ramen-trenden har sett flera restauranger öppna upp i hopp om att surfa på vågen. Allt som oftast har en fått se sig besviken, fram tills Ramen to Biiru i Malmö öppnade. Med flera olika otroligt smakrika, komplexa och framförallt unika buljonger serveras din ramen med få klassiska tillbehör som fläsk, ägg och grönsaker. Vegetariska alternativ överarskar i smak. Ölet levereras av alltid så duktiga Mikkeller.

–  Oavsett om du besöker institutionen Lyran i Malmö för att äta eller endast dricka, tillägnas du full uppmärksamhet av personalen. Det spelar ingen roll huruvida du eftersöker obskyr Jura-prudcent eller endast söker ett glas ”husets”, du blir aldrig besviken.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– En restaurang i Lund med nytänkande trerätters-servering och ett stort fokus kring vin. Snäva och fyrkantiga Lund skulle behöva en rejäl omskakning på restaurangscenen för att öppna upp för mindre och mer nytänkande aktörer.

Var ska/vill du vara gäst i framöver?
Mutantur i Malmö, just för att det sen min flytt till Skåne varit på ”att besöka listan”.

Publicerat 24 februari 2022

Info

Läs också…