Veckans Gäst: Lee Cassö

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Här delar Lee Cassö från Åhus med sig av sina favoritställen där hon gillar att äta, handla och bo runt om i Skåne.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Som den matnörd jag är så var det fantastiskt för mig att komma ner till Skåne och få ta del av den traditionella husmanskosten – maden! Jag är alltid nyfiken och lite hungrig så när den omtalade och gigantiska äggakakan med perfekt knaprigt fläsk och rårörda lingon kånkades in på Brösarps Gästgifveri & Spa, så var det hundra procent ren och skär lycka. “Det ska vara stora serveringar, inget trams och finlir utan en rejäl husman” säger gästgivaren Anders Cederberg. Väldigt gott var det och även beroendeframkallande, med följande eftermiddagslur – så som det var förr i världen.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Jag tycker allt är viktigt, alla detaljer tillsammans skapar ju en helhetsupplevelse. Många tycker att servicen är viktigast, men när jag äter ute så är det självklart viktigt att maten är bra. Att ha en vass bartender eller en kunnig servis som inspirerar, uppskattar jag väldigt mycket. Allra viktigast är nog annars ljus- och ljudbilden med skön musik i högtalarna. Fel eller för hög musik får mig att vilja vända i dörren och detsamma med ljuset, man vill ju se maten framhävas. Sen gillar jag att allt är gnistrande rent och putsat både i matsal och på hotellrum. Roomservicen får gärna komma inrullandes med frukosten på serveringsvagn och hotellrum ska vara välisolerade från ljud utifrån och täcken och kuddar ska vara stora, välfyllda och fluffiga. Allt ska kännas mer lyxigt än hemma.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– På en vacker strandäng i Fjälkinge, med norra Hanöbukten som utsikt, ligger ett litet men mycket exklusivt boutiquehotell som heter Bodelssons By the Sea. Det är en pärla och ett härligt hideaway för par som vill mysa lite och äta vansinnigt gott. Allt är ekologiskt och köttet som är vilt kommer från Trolle Ljungby Viltbod. Varenda detalj är mycket noga genomtänkt och det märks. Här gäller perfektion på ett avslappnat sätt. Det har jättefina rum i skandinavisk blond stil, samt utomhuspool och olika varmbad. På dryckessidan, som också är eko, hittar man många spännande viner och annat gott. Lena och Jonas har byggt upp den här riktigt fina anläggningen där man genast känner sig välkommen och hemma.

– Bakom Sankt Olofs vackra kyrka ligger Heliga källans Gårdsbutik som är en superfin lantlig butik med frukt, grönt och ägg. Allt är ekologiskt och mycket odlas på gården. Oscar Porath som driver gården tillsammans med sin hustru, är genuint intresserad av att leverera på topp. Det händer att jag får sms om att ”Lee, nu är kronärtskockorna här!”. Vilken toppenservice!

Smedjans Mat & Logi ligger i en gammal smedja, där värdparet Linus som är en grym kock och Emelie som är en grym konditor, bor med sina två söner. Här serveras casual fine dining med en satt meny. Rätterna är som vackra smycken och så himla genomtänkt perfekta. Den gamla industrimiljön gifter sig så väl med mat, dryck och målningar i abstrakt natur av konstnären Andreas Johansson, allt i ett synnerligen gott äktenskap. Grym fingertoppskänsla rakt igenom!

– Högt upp i backen över Mellby på Österlen ligger en frankofils dröm. På Mellby Klockargård är allt är sååå snyggt och gott. Det serveras smårätter och större rätter som alla är ljuvliga, i rätt temperatur och i säsong eller med inspiration från Frankrike. Personligen är jag ingen fikatjej, men en affogato på en dubbel espresso med tryck i säger jag inte nej till. Hit går jag när jag vill bli inspirerad av mat och miljö, helst skulle man ju vilja flytta in och bo här. Väldigt trevlig personal men det är alltid fullt så här måste man verkligen boka.

– När jag flyttade till Österlen så både bodde jag i hus i slottsparken och arbetade som restaurangchef på Kronovalls Vinslott. Det är ett fantastiskt barockslott med väldigt trevlig meny och där alla rum är olika och väldigt vackert inredda. Här njuter man av slottshistorik med kunnig guide och en trädgård där man kan gå ut och njuta av väldiga rododendron, lavendelhäckar och den anlagda barockträdgården. Vill man ta en vedugnseldad pizza kan man göra det i det gamla spannstallet.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Jag saknar en ambitiös bar i Åhus. Där skulle det året runt skulle finnas ett par bartender med “skills” och social begåvning med ett spännande nytänk. Musiken skulle vara slick och inte innehålla så mycket vocals och naturligtvis spelas av en riktigt bra DJ. Mat i form av svenska smårätter, men med fokus på drycken och skönt häng. Tjo!

Var ska/vill du vara gäst i framöver?
– Jag måste inom kort besöka Bise i Malmö för att kolla Arvid Falks nya ställe för jag är så nyfiken på hans vinlista och maten där. Arvid är omtalad som Malmös trevligaste krögare och det vill jag få uppleva som hans gäst i matsalen eller i den spännande vinbaren. Beatrice Johansson har öppnat Ulla & Folkes Vinbar i Kivik och jag kikade in där lite snabbt på invigningen, men där vill jag sitta en helkväll. Hon måste ju också vara en av de trevligaste krögare jag mött.

Publicerad 22 maj 2022

Info

Läs också…