Tipsrundan med Loshult

De har satt den lilla byn i norra Skåne på kartan med sina bröd och bakverk – men vad är det hemliga receptet på Loshult Handelsbods framgång?

När den finska konstnären Salli Partanen och tyska inredaren Raphael Bartke skulle flytta till Sverige drömde de om ett attraktivt ställe på landet med mycket kreativt spelrum och friheten att skapa. Flytten gick till den lilla byn Loshult.

Både Sall och Raphael kommer från länder med stark surdegsbröds-kultur och har både en stor passion för gott bröd, men i Sverige och Skåne tyckte de båda att gott bröd lös med sin frånvaro.

Lösningen blev en hel del Youtube-kollande, flera dagar och nätter med provbakning och bak-tips och recept från sina hemländer. När de var nöjda med resultatet började de så smått att sälja sitt bröd hemifrån och på olika julmarknader. Efterfrågan på “Loshult-brödet” ökade konstant och de hann knappt fylla den lilla brödboden utanför huset innan den tömdes av bröd-sugna skåningar.

– Vi bor bredvid den gamla Handelsboden i byn och när ägaren stängde ner stället tänkte vi att vi ville ta över och göra något där. Vi renoverade stället varsamt och väckte upp byn igen med en offentlig lokal där man kan fika och mötas.

Succén i byn var given och idag vallfärdar bröd- och bullsugna gäster från hela Skåne till den lilla byn. Eftersom Loshult Handelsbod endast har öppet på fredagar brukar kön slingra sig lång redan innan öppning.

För surdegsbröd behövs tid och rätt instinkt att hantera, så vi har bara öppet på fredagar mellan 12 och 18. Det betyder vi kan ha full fokus på en sak och inte behöver göra flera saker samtidigt.

Gästerna är allt från pensionärerna i byn, hippa storstadsbor och nyfikna barnfamiljer. Varje fredag kommer det cirka 500 personer som vill handla bröd eller fika i trädgården.

Varför tror ni att ert ställe blivit så populärt? 
– Vårt fokus på hög kvalitet och den genuina miljön. Vi vill skapa en helhetsupplevelse för alla sinnen här i Loshult.

Hur ser framtiden ut, kommer ni att utveckla ert koncept?
– Idag har två heltidsanställda bagare och fyra timanställda för att vi ska hinna med vårt bageri och café. Men vi vill gärna skapa förutsättningar för andra entusiaster, så vi har börjat med “Loshult Market” en gång i månaden där man kan prova att sälja sin produkt och testa sig fram.

Här kan du läsa mer om Loshult Handelsbod

Publicerad 7 augusti 2021

Info

Läs också…

Tipsrundan med Papi

Gänget bakom den hyllade krogen Papi i Malmö Saluhall berättar om den mest populära pastan just nu, deras bästa…
» Läs mer
Restaurangromantik

Restaurangromantik

Ska du överraska din partner med en mysig middag på krogen? Vi listar några av Skånes bästa restauranger med...

read more