Tipsrundan med Emma Höök

Alla vägar bär till Talldungen! Gårdshotellet i Brösarp hör till en av Skånes mest populära destinationer om man är intresserad av mat, vin och vackra omgivningar. Hotelldirektören och sommelieren Emma Höök berättar om hennes skånska favoritställen, varför hon tror att hotellet blivit så omtyckt och var hon helst dricker vin.

Innan framgångssagan med Talldungen har Emma Höök levt i södra Frankrike och Lofoten, jobbat på fisk- och skaldjursbrasseri i hemstaden Uppsala och även arbetat som landskapsarkitekt. Emma längtade dock tillbaka ut på vischan och att verka med mat, bröd och vin på landsbygden och så föddes idén med Talldungen.

Ni har haft öppet i tio år, varför tror du att Talldungen är så populärt?
– Kanske för att det känns som att komma hem till någon som man gillar, med bonusen att den personen lagar jäkligt god mat och har en vinkälllare som gör en nyfiken.

Hur blev du intresserad av vin? Var kommer intresset från?
– Jag älskar att dricka vin haha! Och jag gillar att skapa upplevelser för andra människor genom mat och vin. Jag tycker också för att det är så spännande att får lära känna och följa viner och deras liv.

Hur ser framtiden ut för dig och Talldungen?
– Det blir ännu mer viner, ännu fler porslinshundar och ännu fler roliga special-events.

Vilka ställen gillar du själv att dricka vin på?
– Jag gillar Hörte Brygga i Skivarp och Julie Vinbar i Malmö (som har samma ägare). Emma Andersson har byggt en vinkällare med massor av gamla pärlor och nya upptäckter.
– En lekfull och avslappnad stämning med den enormt seriösa och stora vinlistan har Far i Hatten i Malmö.
– På Love Coffee Wine Bar i Lund är det opretentiöst, kunnigt och med en uteservering som badar i sol.
Lyran i Malmö måste vara med bland mina favoriter, de har en personlig vinlista och skön bardisk med Onni som kunnig guide.
Grand Hotell i Lund är en ikon och klenod i Sverige med en mästerlig vinlista och enhörningar i källaren.

Dina fem favoritställen i Skåne just nu?
– Jag gillar Arken i Ravlunda gårdsbutik där Paret Tove och Martin tillsammans med fransmannen Fabien jobbar med djur och grönsaksodling utifrån ett kretsloppstänk som är något alldeles särskilt.

Amiralsgatans Speceributik i Malmö drivs av Kathe och Jesper som har skapat en liten butik med den bästa känsla för urval jag någonsin sett tror jag. Oavsett om du behöver plocka ihop till kvällens middag, hitta den optimala presenten till någon matintresserad eller bara djupdyka in i världen av otroligt goda ostar från småskaliga hantverkare så är det hit du ska gå. Jordnötssmöret är dessutom det godaste någon någonsin smakat, bara så ni vet!

– Skåneleden har gjort ett projekt tillsammans med ARKNAT och lagt till ytterligare några härliga vindskydd för övernattning längs med vandringslederna. Välj en valfri sträcka, matsäck och dyk in i ett eller flera härliga naturdygn.

– Per, Per och Tilde bara fortsätter att kavla fram jäkligt fin pasta, odla massa goda grönsaker och lagra massa gott vin på Pastafabriken i Ingelstorp. Nu har dom dessutom ett litet vackert minihotell så en kan övernatta efter pasta- och vinfrossandet.

– Heja oss på Österlen som fick Gustafs på Österlen förra året, riktigt bra pizzor och välutvalda viner.

Publicerad 21 februari 2022

Info

Läs också…