Tipsrundan med Lin Mellgard

Österlentjejen och Malmöbon Lin Mellgard tipsar High Five Skåne om hennes bästa guldkorn i landskapet samt vad hon saknar när det kommer till mat och dryck i Skåne. 

Hon är matkreatören som kom på elfte plats i Sveriges Mästerkock 2021 och som helst av allt lagar vegetariskt och asian fusion.

Lin har haft ett intresse för mat och dryck sedan hon blev vegetarian när hon var 18 år. Sedan dess har hon laborerat för att få till intressanta smaker och goda rätter utan kött, fisk och fågel.

Efter sin medverkan i Sveriges Mästerkock jobbar Lin som matkratör och gör allt från att laga mat på yogaretreat och att utveckla recept för barn med ätsvårigheter. Hon pluggar även till hälsa- och livsstilscoach för att kombinera passionen mat med mental och fysisk hälsa.

Vilka är dina fem favoriter i Skåne inom mat, dryck och boende?

1. Degeberga, Drakamöllan Gårdshotell
– Jag är uppvuxen ett stenkast härifrån så jag har alltid tagit Drakamöllan för givet, men WOW så goa grejer de har här. En Skånegård från 1600–talet som har sommaröppet och erbjuder vacker natur och riktigt god mat. De har även ljuvliga kokböcker med gårdens egna recept genom tiderna.

2. Bäddar & Ängar, Tomelilla
– Ett B&B som även erbjuder yoga, retreats, klang-meditation och mycket mer. Stället drivs av mamma Anette och dottern Gitte som båda är två stjärnor! Från rum nr 1 kan du somna till solnedgången och vindens sus efter att ha tagit ett rykande bad i den närliggande jacuzzin.

3. Bondens Skafferi, Kivik
– Vi körde förbi detta ställe under en sommarutflykt (det ligger i en gårdslänga omgiven av andra trevliga butiker och en ljuvlig engelsk trädgård) och handlade massor av råvaror som blev till en riktig festmiddag. Färska och lokalt odlade råvaror, trevlig personal och massor av gott! Min sambo fick till slut dra ut mig ur butiken för att resten av familjen väntade.

4. Grisen & Draken, Brösarp
– Denna foodtruck är öppen på sommaren och erbjuder en ypperlig burgartallrik. Enligt både min svärfar och 4-åriga son är deras pommes de godaste i världen (ta i beaktning att de båda smakat en hel del pommes!). De har ett veganskt alternativ som är “pulled jackfruit” till alla burgare. Ägarna är därtill riktigt chill och härliga.

5. Café Noir, Malmö 
– Jag är oerhört partisk men detta café, numera även vinbar, som har en speciell plats i mitt hjärta. Det andas fransk romantik och en gemenskap som är svår att hitta i Sverige. Kaffet är gott och kakorna likaså. Flera jag känner, inklusive jag själv, träffade sin soulmate här och det ger stället ett högt betyg i alla lägen. Tipset är att beställa en morgonespresso, lägga undan mobilen och se staden vakna till liv. Kanske till och med samtala med grannen bredvid och se vart livet tar dig.

Vad saknar du när det kommer till mat, dryck och boende i Skåne?

– Jag äter mycket vegetariskt och hade gärna sett mer mat eller ställen som kan erbjuda mättande rätter som inte innehåller 250 gram smör per ugnsrostad rotselleri. Baljväxter har ju sakta börjat få ett litet uppsving, framförallt  svenskodlade sådana, svensk tempeh på ärtor och lupinärt, sånt är spännande tycker jag! Sen hade jag blivit överlycklig av att kunna kunna beställa en kombucha-tasting istället för vin-paket. Mer alkoholfria och goda dryckesalternativ, det längtar jag efter.

– Jag är också en riktig brunch-fantast och saknar ett ställe där det serveras en “killer-brunch” med finess och innovation. Ge mig en fermenterad quinoa-hashbrown med tryffel-lönnsirap, american pancakes på bovete och olivolja med kokosgrädde och hallonkompott, salladwraps med cashewost och picklade körsbär.

Publicerad den 4 oktober 2021

Info

Läs också…