Tipsrundan med Sandra Mastio

Malmös pizza-queen Sandra Mastio berättar om sina favoritställen i Skåne, hur framtidsplanerna ser ut och var hon helst äter pizza. 

Sandra Mastio blev känd för svenska folket 2015 genom sin vinst i populära tv-programmet Sveriges Mästerkock. Strax därefter öppnade hon sin första pizzarestaurang, MASTIO på Limhamn.

Men i stora delar av Sandras liv har intresset för mat och matlagning varit mediokert. Idag är maten en central del och långt mer än bara bränsle för kroppen.

– Mitt matintresset har väckts i omgångar. Först när jag träffade min man Stefano men ännu viktigare hans mamma Rosanna, som introducerade mig till det italienska köket. Jag började fundera på när och hur maten man äter gör en nöjd, inte bara mätt, utan verkligen nöjd. Jag knäckte koden och insåg att mat är min superkraft. Så sökte jag till Sveriges Mästerkock samma år och efter det blev det åka av.

Hur kom det sig att du just öppnade en pizzakrog?
– Efter vinsten i Mästerkocken fick jag ganska omgående frågan om jag skulle öppna krog. Men jag hade ju just funnit maten och hade inte riktigt hittat min grej. Så under de kommande två åren testade jag i princip allt från fine dining med pincetter, till catering, till matstyling, små och stora sällskap och mat från alla tänkbara hörn på jorden.

– En dag fick jag möjligheten att lajva pizzabagare hos en vän som driver 800 grader i Stockholm, huvudstadens bästa pizzor. När jag kom hem därifrån var det som om allt fallit på plats – pizza är grejen, det är det jag ska göra! Pizza till Malmöborna, Skåne, och vi får väl se, världen…?

Om du skulle öppna en krog som inte hade pizza eller italienska inslag, vad skulle du öppna då?
– Oj, den är svår! Jag läste precis om ett par holländska snubbar som ska öppna pommesrestaurang i Sthlm. Det är ju en för jävla bra ide tycker jag. Pommes är en konstform! Men jag tror jag finslipar vidare på pizza.

Vad tycker du om Malmö som matstad?
– Jag älskar ju Malmö som stad vad gäller allt men kanske ännu mer som matstad för här finns allt, så många kulturer representerade på ställen i alla prislägen. Vad du är kan tänkas bli sugen på finns det att få tag på och det är aldrig långt eftersom allt i Malmö tar 20 minuter att ta sig till. Malmö är också skönt opretentiöst, här är inte ställena man ska “synas” på utan man kommer som man är, gottar sig och har en skön måltid. Jag älskar att äta ute ensam också och det ser jag många som gör här, men mindre i andra städer. Malmö är befriande fritt från ängslighet.

Nyligen kom nyheten att du kommer köra pizza på Malmö Lives takbar i sommar, berätta mer om det?
– I december 2022 jobbade jag med Malmö Lives julbord och har fått en superfin relation med gänget där och Jens Lyckman som är VD. Han är precis lika spontan och orädd för nya saker som jag, så när jag kastade en idé om att lyfta upp en pizzaugn på deras fantastiska terrass och samarbeta för att ge Malmö den skönaste takbaren ever, så började han också hoppa jämfota! Ja, tyckte vi, och nu blir det så.

Hur ser framtidsplanerna annars ut för dig?
– Jag tänker inte för långt, har man fått svart på vitt att livet kan ta slut vilken sekund som helst så lever jag hellre här och nu. Så vad som händer nästa år kan jag inte sia om. Men utöver Lillasyster MASTIO The Terrace från mitten av juni ska även Bjärred få njuta av MASTIOs pizzor. Vi öppnar Lillasyster MASTIO där i juli som det ser ut nu. Självklart tänker vi oss att det blir världens drag på Dragörkajen också i sommar, där “Mamma” MASTIO finns.

– Utöver det ska jag precis skriva klart en ny kokbok som ska släppas i september, jag har ett antal roliga uppdrag som moderator och konferencier inbokade, några kul dryckesprojekt och sen vet jag inte hur många fler timmar dygnet har helt enkelt.

Vilka är dina FEM favoritpizzaställen i Skåne?
– Det är svårt för när jag äter ute äter jag kanske inte så ofta pizza. Men med det sagt så tycker jag verkligen om Örum 119, mitt ute på Österlen och även Fridens Gårdskrog som är en klassiker på sommaren. Sen har jag hört fina saker om Noi ute på Bulltofta och i Malmö Saluhall med klassiskt napolitanska pizzor, Stenmarks Lönnugn som bakar med känsla för säsongen och sedan är Mölle Krukmakeri alltid värt ett besök för goda pizzor men också fin keramik och goda viner.

Vilka är dina FEM övriga favoritställen i Skåne?
– Favoritstället Kaka på Kaka på Limhamn ligger lägligt nog mellan mitt hus och MASTIO, så det är så lätt att slinka in här, ofta ett par gånger i veckan. De har goda luncher men det är deras kakor som är galna! Hundra procent smör, socker, mjöl och kärlek.

– På måndagar hamnar jag ofta på Malmö Saluhall tillsammans med min man. Det är vår “lediga dag” och går vi dit behöver ingen kompromissa om vad vi ska äta eftersom det finns typ allt. Jag kan beställa mat från ett ställe och han från ett annat, en glass och en kaffe innan vi går hem med några kassar med lite fisk, kött eller goda ostar till kvällen.

– Eftersom jag är sämst på att laga asiatisk mat och ääääääälskar nudlar så kräver min kropp ett stopp på Pink Head Noodle Bar minst en gång i månaden.

Strandkompaniet i Löderup är ett sommaröppet ställe med enkel men otroligt vällagad mat som burgare och så god krossade potatis. En satans massa kul öl och ofta är det livekonserter här med kända och (för mig) okända artister. Detta är ett perfekt stopp mellan en dag i dynerna på Sandhammarens strand innan man mätt och nöjd kör hem till Malmö.

– Nittio procent av gångerna som jag får tid att gå ut och äta med man eller vänner, så hamnar jag på Ruths. Här är det som ett extra vardagsrum där man alltid blir fint mottagen och maten är god.

Publicerad 27 februari 2023

Info

Läs också…