Tipsrundan med Niklas Billsten

Fisk- och skaldjursrestaurangen Johan P är en institution i Malmös krogvärld och har funnits sedan 1981. För High Five Skåne berättar ägaren Niklas Billsten om var han nyligen haft sin bästa fiskupplevelse, vad som händer på krogen framöver och vilka ställen i Skåne som han alltid återvänder till.

Berättelsen om Johan P började med två killar som under 80-talet hade en favoritkrog i Las Palmas vid namn Juan Perez. Restaurangen blev killarnas stammishak och när de kom hem till Malmö önskade de sig en liknande fiskrestaurang med samma känsla och liknande meny.

Sagt och gjort kopierade killarna konceptet rakt av och öppnade en krog i Saluhallen med det försvenskade namnet Johan Persson – som sedan förkortades till Johan P.

Under 90-talet började en ung Niklas Billsten jobba på Johan P, och eftersom han tyckte att detta var den optimala restaurangen köpte han stället 2002 och drev den tillsammans med kompanjonen Anders Dahlin.

2014 flyttades Johan P till den nuvarande adressen ett stenkast från Lilla Torg.

Varför tror du att Johan P är så poppis år efter år?
– Vi har öppet varje dag året om, förutom på nyårsdagen, och vi gör nästan samma sak varje dag. Så jag tror den här igenkänningsfaktorn är det som är viktigt och en trygghet både för gästen och för oss som jobbar här.

– Sedan har vi hängt med våra gästers beteende, för 20 år sedan sålde vi dagens och vatten under luncherna, idag har det ändrats till något helt annat. Gästerna har ett annat beteende på lunchen och kan dricka vin och äta från à la carte-menyn. Malmö är en annan stad idag, och vi är mer internationella.

Vad händer framöver hos er?
– Det blir väl inga större förändringar framöver direkt, men vi ska faktiskt börja servera grillade skaldjur, det ska bli kul! När jag till exempel har varit på brasserie i Paris och på Vedholms Fisk i Stockholm där de har grillade skaldjur på fat så har jag tänkt att jag vill testa det. Så tanken är att vi ska servera skaldjuren precis som den kalla skaldjursplatån men utan is, utan med en liten eld under istället.

Saknar du själv något i restaurangväg i Malmö?
– Att de flesta krogarna har så små menyer under lunchen. Majoriteten har bara några få alternativ och ingen à la carte, det kan jag sakna.

Vilka är dina fem favoriter i Skåne just nu?
– Om man vill slippa den där stela “fine dining” upplevelsen, då ska man gå till Mutantur i Malmö. Där gillar jag att sitta i baren och beställa smårätter samtidigt som jag har utsikt över vad de lagar i köket. Det är rakt av genomtänkt och vällagat där, och på något sätt okomplicerat men ändå komplicerat. Mutantur har hittat den där gyllene medelvägen.

– Jag och min familj bor utanför Malmö, så Bjerreds Station är en ny favorit där vi bor och jag brukar cykla dit. Det är ett nytt vattenhål i lilla Bjärred och de har gjort det riktigt bra. Miljön är fantastisk fin, maten god och det ska bli kul i sommar när de ska ha konserter där.

– Vi hamnar alltid på Klostergatans Vin & Delikatess när vi är i Lund, antingen under lunch eller middag. Ibland blir det med kompisar som är stammisar där, eller med familjen. Det är en klassisk bistro med bra och vällagade klassiker som biff Rydberg, råraka eller råbiff. Sen har de bra vegetariska alternativ också. Det finns något för alla där.

Slättarps Gård är ett mysigt utflyktsmål för hela familjen! På restaurangen som Lenzi styr över, äter man en riktigt bra räksallad, risotto eller någon annan lunch. Man kan också bara ta en fika där.

– Jag bokade bord på Gastro Gaspari i Flyinge en fredag, och när jag och min fru kommer till detta ställe ute i ”ingenstans” så är det helt fantastiskt! Det var bara så otippat! Restaurangen har en ombonad, varm, gemytlig och riktigt  skön “hemma hos känsla” och maten var suverän. Krögaren tog hand om oss under hela kvällen och vi åt en supergod trerätters med bland annat löjrom, potatiskräm och vilt.

Vilken är din bästa fisk- och skaldjursupplevelse?
– Den bästa fiskupplevelsen och förra årets bästa matupplevelse hade jag på Smörtaxen i Landskrona. Det var en torsk som kocken bara la ovanför spisen i typ 22 minuter, och som sedan blev klar av värmen från spisen. Den fisken var så magiskt bra alltså. Över lag var helhetsupplevelsen på Smörtaxen fantastisk!

Publicerad 15 mars 2022

Info

Läs också…