Tipsrundan med Johan Fritzell

Från en liten container ute i “ingenstans” till ett BBQ-imperium som lockar över 70.000 besökare på en säsong. För High Five Skåne berättar Holy Smokes grundare Johan Fritzell om hur allt började, vad som händer just nu och vilka favoritställen han har i Skåne. 

Hur började idén med Holy Smoke egentligen?

– För att göra historien kort så minns jag att jag var hemma och bytte blöjor eller nåt och kollade på tv eller kanske en youtube-kanal när jag fastnade vid ett amerikanskt matlagningsprogram. De la in kött i en svart låda och bara lät det ligga där och tillagas och jag blev helt fascinerad och fattade inte att man kunde göra sådär. Efter det letade jag information men hittade inget om detta i Sverige och dagen efter jag hade sett programmet åkte jag och köpte en grill och började experimentera i trädgården.

– På den tiden blev det mycket karré och dåliga ribs men jag höll på med min “gerillaproduktion” i cirka ett år, sen kom tanken på att man kanske kunde kommersialisera på hela grejen.

Hur gick du vidare från trädgården i Höganäs?

– Jag köpte en gigantisk rök och den fick ju inte plats i trädgården, så fick jag erbjudande av Mats (Garages ägare) att hålla till på hans föräldrars gård ute vid Bräcke. Där ställde jag en upp en container. För detta skulle som sagt bara vara en liten produktion, en liten köttbod, och absolut inte en restaurang.

Och resten är historia?

– Ja jag tänkte att folk kan ju inte sitta här och käka på lastpallar, vi får väl köra en restaurang helt enkelt. Vi började ha öppet lite då och då, och detta har vi sedan dess ökat hela tiden på grund av antalet gäster. Idag är vi en destinationsrestaurang som har öppet sju dagar i veckan under högsäsong.

Varför tror du att ni lyckats så bra?

– Jag tror att vi hittat en grej som ingen tidigare gjort i Sverige. Vi har tagit hit en matkultur som av någon outgrundlig anledning ingen annan gjort. Ingen hade plockat upp den bollen. Det var också ett hobbyprojekt från början, så det fanns ingen ekonomisk tanke utan bara lust. Sen har jag drivit detta som ett varumärke från första början tack vare min bakgrund i den grafiska branschen.

– En annan viktig del är att jag alltid velat att Holy Smoke ska vara inkluderande. Det har varit ledstjärnan. Här står man i kö tillsammans och sitter tillsammans med varandra vid långbord.

Vad händer framöver med Holy Smoke?

– Den största grejen är att vi dragit igång en produktion i Arlöv som är identisk med den vi har i Bräcke. Det är samma rök, samma ved och samma kött. Det gör att vi kan öka våra eventdagar. Förra året hade vi cirka tio dagar, i år blir det 117 dagar. Bland annat besöker vi Dalhalla, Sweden Rock och Ullevi. Sen hade vi nyligen premiär för vårt samarbete med Barski i Helsingborg där man kan äta en framtagen meny signerad Holy Smoke.

Vad kommer man aldrig hitta på er meny?

– Jag är en motståndare till att allt ska vara till alla och jag tycker inte det blir bra om man ska anpassa sig till alla heller. Om vi tar en fickkniv som exempel, den har öppnare, kniv, skruvmejsel och tång – men den är fan inte bra. Så med det sagt, vi kommer inte bidra med att röka potatis, vi gör det vi är bra på istället. Visst, vi har vegetariska tillbehör, men utan kött blir det såklart inte samma kulinariska upplevelse.

Hur länge kommer Holy Smoke att finnas tror du?

– Vi har hållt på i tio år och sålänge vi kör vår grej och inte släpper vår grundidé ser jag inte att vi inte skulle kunna hålla på i tio år till…

Utöver Holy Smoke, vilka är dina fem favoriter i Skåne?

– I Helsingborg gillar jag VINPUBLIK. Mycket för att Alex Sehlstedt står bakom spakarna. Det är slarvigt gött och punkigt.

– På Kullabygden besöker jag gärna Trädgården på Skäret. De är så jäkla duktiga på att laga mat där. Och sen har de en fin gårds- och delikatessbutik också.

Möllans Ost i Malmö är bra. Vem gillar inte ost liksom?

– Att tura med Sundsbussarna från Helsingborg till Helsingør är som att sätta sig i en bastu på så många vis. Jag gillar det, det är så genuint, inget har förändrats utan det är som det alltid har varit.

– I Bjärred ligger Bjerreds Station där Stellan Colt skapat en otrolig miljö. Såklart är maten viktig på en krog, men att ha hela paketet med omgivningar etcetera, det har man lyckats med där.

Publicerad 6 juli 2023

Info

Läs också…

Tipsrundan med Papi

Gänget bakom den hyllade krogen Papi i Malmö Saluhall berättar om den mest populära pastan just nu, deras bästa matminne tillsammans,…
» Läs mer