Tipsrundan med Gonzalo Grandos

Han hade aldrig jobbat med tacos innan han flyttade till Sverige – trots att han kommer från Mexiko. Idag driver Gonzalo Grandos en av Malmös mest populära krogar med inriktning på det mexikanska köket. 

Det var kärleken som tog 30-åriga Gonzalo Granados från Mexiko till Malmö och Sverige för fem år sedan. Innan dess hade han jobbat som kock i Marbella, Shanghai, Abu Dhabi och Thailand. För att nämna några ställen.

I Malmö fick han jobb på Sture som vid tillfället hade en stjärna i Guide Michelin och på jobbet träffade han kocken Anton som han klickade med redan från första mötet.

– Anton är en väldigt duktig kock som tidigare jobbat på den ryska stjärnkrogen White Rabbit. Vi kompletterade varandra bra och när jag slutade på Sture efter ett år visste jag att jag ville starta något tillsammans med honom, berättar Gonzalo.

Efter ett försök att köra take away och sälja hemgjorda äkta tortillabröd till taco-älskande svenskar fick han ta över hamburgerkrogen Casuals gamla lokal och startade Maya.

– Varken jag eller Anton hade jobbat med mexikansk mat innan så vi blev chockade över att Maya blev så poppis även om vi såklart visste att det vi gjorde var genuint och bra.

Idag har Maya flyttat till en större lokal på Drottninggatan 36 där Gonzalo och Anton kommer fortsätta jobba med mexikanska smaker.

– Vi kommer ha mer streetfood på vår meny framöver men vi har såklart kvar vår “tasting meny”. Du som gäst kommer även kunna äta vår mat i baren Cuccurucucù på andra våningen. Där kommer de även servera matchande cocktails till rätterna om man är sugen på det.

Kan du berätta om ditt bästa restaurangminne i Skåne?
– Det är nog den första gången jag besökte Malmö Saluhall när jag nästan precis flyttat hit och käkade på Pink Head. Det var mindblowing! Jag blev så imponerad över hur mycket passion och jobb det var bakom den goda nudelrätten jag åt men att den fortfarande inte kostade så mycket.

Saknar du något i restaurangväg i Malmö?
– Ja jag saknar mer avslappnade ställen, lite oldschool där man inte begränsar sig med bara en typ av mat eller en typ av vin. Sture 1912 och L´Enoteca är bra exempel på ställen jag gillar och jag skulle vilja ha fler av denna typen.

Du gillar ju stark mat, har du några andra krogar i Malmö som du tycker serverar bra spicy mat?
– Ja det finns en del! Jag älskar SOI 29, maten där är hundra procent det jag gillar. På något sätt finns element i thailändsk mat som liknar mexikansk. Jag gillar även alla Pink Head-ställen (Pink Head HQ, Pink Head Noodle Bar, Streetfood by Pink Head) där ägaren Wade gör mat som är min “cup of tea”. Jag vill även nämna Köket LU. Detta “hål i väggen ställe” påminner mig om när jag bodde i Shanghai med sin enkelhet och den goda chilioljan som jag öser på allt jag beställer.

Om du sticker utanför Malmö, vilka är dina fem favoritställen då?
Hörte Brygga som ligger in the middle of nowhere är så romantiskt tycker jag. Hit gillar jag att åka med min flickvän och bara käka, dricka gott och njuta av den lugna omgivningen.

– Jag besökte nyligen Holy Smoke på Kullabygden för första gången. Att åka hit är verkligen en helhetsupplevelse. Viben är skön, maten är god och sidorätterna till köttet är fantastiska!

– På Österlen gillar jag Svabesholms Kungsgård där man kan fika, handla blommor och låta barnen springa av sig och kolla på hästar. Där kan man också köpa riktigt bra grönsaker, kött och delikatesser hos Bondens Skafferi.

– Det kanske är tråkigt men jag gillar Hotel Skansen i Båstad. Att åka hit med tjejen och börja dagen med ett bad uppe på taket eller inomhus och äta en långfrukost är magiskt. På kvällen kan man ju antingen äta på hotellet eller hos någon av de andra mysiga krogarna i Båstad.

– Min flickväns föräldrar kommer från Höllviken så de visade mig Strandtugg på Kämpingestranden när det bara var ett skjul i princip. Nu är det en superfin krog där jag gillar att bara ta en öl eller ett glas vin och äta en burgare. Omgivningen med utsikten över havet är så idyllisk.

Publicerad 18 oktober 2022

Info

Läs också…