Tipsrundan med Daniel Remheden 

Daniel Remheden började jobba med kaffe år 2000 – idag driver han hyllade Love Coffee med eget rosteri och två verksamheter i Lund. För High Five Skåne berättar han om sin kaffe-resa och guidar till sina favoritställen.

Hur blev du intresserad av kaffe?
– Jag började arbeta med kaffe i min roll som bartender. Vi bytte leverantör och fick lära oss hur espresso och mjölk skulle kombineras ordentligt med fokus på respektive råvaror. Innan dess hade vi aldrig reflekterat över kaffet på vår restaurang. Jag lärde mig hantverket fort och tyckte det var kul att få vara delaktig i skapandet av drycken till skillnad från vin där jag bara presenterade den.

– Min chef anmälde mig till svenska baristamästerskapen 2002 och jag lyckades okej i deltävlingen och gick vidare till final. Tiden fram till finalerna blev intensiv träning som lade grunden för min kunskap och jag vann faktiskt ett av mästerskapen mitt första år. Det öppnade dörrar, jag fick träffa människor som visste så mycket mer än mig, fick resa och kaffets värld lades ut framför mig. Jag visste tidigt att det var min grej och har haft det som sysselsättning sedan dess samt vunnit svenska mästerskapen tre gånger och som bäst placerat mig på en fjärde plats i världsmästerskapen 2008 bland 65 nationer.

Hur gick det till när du startade Love Coffee?
– Efter många år som konsult i branschen startade jag Love Coffee 2009 för jag såg att det var en total avsaknad av kvalitetskaffe på landets krogar. Uttrycket “det sämsta kaffet dricker du på de finaste krogarna” stämde alltför väl och min roll som kafferostare var att hjälpa dessa krogar att knyta ihop säcken i sin servering med även kaffet. Det var lättare sagt än gjort eftersom kaffe då och än idag är en lågstatusdryck där vi som svenska konsumenter är omedvetna i jämförelse med vår inställning till andra råvaror. Lösningen blev att starta egna mötesplatser som kunde presentera kaffe på ett bra sätt. Idag har vi två egna ställen i Lund och en hel del långvariga externa kunder i främst Skåne.

Berätta lite kort om dina två ställen?
– Den första och lilla kaffebaren Love Coffee på Klostergatan är en renodlad kaffebar. En mötesplats där bra kaffe är grunden till mötet mellan människor i vardagen. Baristans roll är central och vi har 80 procent stamgäster. Den byggdes med enkla medel och har vuxit långsamt till en given plats i Lunds miljö. Öppet alla dagar om året.

– Love Coffee Wine Bar en kaffe- och vinbar på Clemenstorget. Att kombinera specialkaffe och naturligt vin har länge varit en önskan då dessa drycker är väldigt lika i sin kultur. Detta stället är inspirerat av en typ av ”Bar Central” som man hittar i de flesta delar av Frankrike, Spanien och Italien främst. Beläget på en knutpunkt med mycket trafik, öppnar tidigt och stänger sent varje dag om året. Det vardagliga mötet mellan människor är även här det som står i fokus.

Varför tror du att du lyckats så bra?
– Jag tror vi lyckats bra då vi försöker hålla en hög lägstanivå överlag gällande hantverk, råvaror, atmosfär etcetera. Vi ifrågasätter oss själva konstant och är alltid nyfikna på utveckling. Vi är också väldigt noggranna med att våra platser är så inkluderande som möjligt. Alla är välkomna under förutsättningen att respekt finns för varandra. Detta är något vi arbetar med aktivt internt. Vi har täta dialoger och sammankomster för att lyfta diverse frågor som kommer upp längs vägen samt för att bygga sammanhållning i teamet. Det är huvudsakligen min roll samt att jag är delaktig i alla inköp av råvaror gällande kaffe och vin men även utformning av menyer och dylikt. Jag kör själv våra leveranser av kaffe varje vecka och tar hand om alla våra externa kunder runt om i landet.

Vad händer hos er framöver?
– Vi fortsätter nu att slutföra planen med kaffe- och vinbaren genom att bygga om matsalen enligt grundplanen. Klostergatan får även en ansiktslyftning under hösten med nya soffor och barplatser bland annat. Utöver detta så börjar planerna utformas för ett Love Coffee i min hemstad Malmö, det ska bli kul!

Förutom dina egna ställen, var dricker du helst kaffe?
– Mitt kvartersställe Solde Kaffebar drivs av mina gamla vänner Jonas, Johan och Dan. Och Niclas som är en dunderbarista. En institution där kaffet är gott såväl som snacket.

– Det finns ingen plats som denna i Sverige – Kaffebaren på Möllan! En sann kaffebar med folk av alla slag som trängs på eller passerar denna lilla yta. Oscar som driver stället är en king!

– Hos Cowgirl Gallery dricker man gott kaffe i en unik atmosfär. Selma som driver kaféet och galleriet skapar en härlig gemenskap och atmosfär. Ett av Malmös största skatter på konst- och kulturscenen.

– Gott kaffe, duktiga baristor och riktigt fin fika i regi av Alexandra och Andrea finns hos Noir Vin & Kaffekultur. Supermysig uteservering under vår och sommar.

Freya är ett litet ställe på Davidshall med mycket trevligt gäng. Gott kaffe och fin “brunchaktig” meny och solplats på morgonen framför fasaden i mitt kvarter.

Vilka är dina fem favoritställen i Skåne?
– Min kvarterskrog Riket älskar jag på alla sätt. Platsen i solen under vår och sommar på bänkarna längs fasaden huserar så många spontana möten mellan människor. Superbra viner, bra mat och avslappnad service har gjort detta till en given plats för mig i Malmö.

– Nu när våren och sommaren är här så är Hörte Brygga en magisk plats. Ta med cykeln till Svarte och trampa ner till Hörte. Vin och mat som är super, Emma som driver stället är guld. Skönt och enkel getaway från stan och glöm inte att bada längs vägen.

Bar Kiosko är mina vänners nyöppnade ställe på Nobelvägen som fyller en fin plats i mat- och dryckesmiljön. Opretentiöst bodega i modern tappning. En kall öl och barhäng när det är som bäst.

Reko Deli i Lund. Denna lilla deli- & ostbutik i Lund är en skatt. Bianca som driver är otroligt kunnig och en överskön person. Jag kan bokstavligen inte gå in där utan att komma ut med något. Hennes sortiment av ost är dunder! Olivoljor, pasta, syltar, pestos, konserver. You name it. Detta borde fler veta om.

– Min favoritrestaurang i Malmö är SOI 29. Jag skulle kunna äta här sju dagar i veckan då jag älskar detta kök. Utöver det en plats som kan övergå i Karaoke kvällar och mången natt har det sjungits för full hals. Underbar stämning.

Publicerad 15 maj 2023

Info

Läs också…