Tipsrundan med Daniel Müllern

Skånepågen Daniel Müllern har jobbat som kock i hela 29 år. Han har bland annat drivit prisbelönta Brasserie Östergatan i Ystad, tävlat i Årets kock, varit delägare på Villa Strandvägen och varit med i Kockarnas Kamp. 

Idag bor Daniel utanför Ystad, jobbar som kreativ kock på ett stort holländskt bolag där han bland annat skapar recept, inspirerar, spelar in reklamgrejer etcetera. Här tipsar han om sina fem favoritställen runt om i Skåne.

1. Bondens Skafferi, Åhus
– Bondens ligger tråkigt i ett industriområde i Åhus men är guld värt! Det är var min förlängda arm när jag drev krog och inte hann åka ut själv till gårdarna och bönderna. Grejerna de har är av sådan superkvalité och drömmen vore verkligen att de öppnar i Ystad.

2. Mutantur, Malmö
– Jag tycker verkligen att Mutantur är Malmös bästa restaurang. Det Alexander Sjögren gör är lekfullt, vackert men framför allt väldigt gott. När han dessutom fick in Rebecka som tidigare varit restaurangchef på Daniel Berlin, har det blivit ännu bättre. Men nu har jag gått dit så ofta att jag måste ha en paus…

3. Hos Talevski i Stadsparken, Lund
– Familjen Talevski är en känd gammal krögarfamilj som bland annat startade Örum 119 för tolv år sedan. Nu driver de Stadsparkscaféet som ligger lummigt med utsikt mot stadsparken eller mot staden. Pizzorna är magiska och de har väldigt bra medelhavsmat och det viktigaste är att de aldrig tummar på kvalitén. Jag gillar den familjära servicen och den där “hemma-hos-känslan”.

4. Hotell Skansen, Båstad
– Det här tipset är kanske lite otippat av mig som inte är en spa-kille, men Skansen i Båstad är är jäkligt härligt vintertid när kallbadhuset är igång. Maten håller hög klass trots att det är ett stort spa-hotell vilket ofta inte går hand i hand med bra mat. Hit åker man för att käka gott och bara ha det gott helt enkelt.

5. Grändens Mat, Ystad
– Jag tycker alltid att det är bra kvalité på maten här. Innergården är magisk och sen har dom en otroligt härlig service. David och Andreas som driver Grändens Mat är varma människor och är alltid på plats vilket smittar av sig på personalen. Det är så viktigt med den där “team work känslan” för den känslan smittar av sig på gästerna. Jag tycker fler krogar borde jobba så, för maten är inte allt.

(Bild: Filip Ljungberg)

Publicerad den 6 augusti 2021

Info

Läs också…