Tipsrundan med Jennie Fredman Benson

Le Petit Bistrot i Ystad är den lilla kvarterskrogen som serverar franska klassiker på tallriken och gott i glasen. Men ägaren Jennie Fredman Benson förlitar sig inte bara på vällagad mat utan tror att framgången beror på sättet de tar hand om sina gäster.
– Det vinnande konceptet är helt klart att vi har 100 procent fokus på gästen, säger Jennie. 

Hon är uppvuxen i kockpappan Crister Svantessons kök och har själv jobbat i krogbranschen sedan tonåren. Efter en tid i Åre bestämde sig Jennie med mannen Jonas att ta barnen med sig och dra söderut. 2021 gick flyttbilen till Skåne för att ett halvår senare öppna krogen Le Petit Bistrot i Ystad.

Paret hade ingen större relation till Skåne men en förkärlek till landskapet med klimatet och de vackra omgivningarna.
– Vi blev förälskade i Ystad när vi kom hit. Allt från närheten till Malmö och Österlen till att bo i en ort som är levande året om, berättar Jennie.

Hur kom det sig att ni öppnade krogen Le Petit Bistrot?
– Jonas hittade lokalen och tyckte att vi skulle öppna en krog tillsammans. Jag sa först aldrig i livet! Vi har dessutom aldrig jobbat ihop. Men sen växte idén på mig och så ringde jag pappa som var kvar i Stockholm och frågade om han inte ville vara med och “leka restaurang” en gång till. Han hade ju ingen anledning att vara kvar i Stockholm så han flyttade ner och bor rakt över gatan från krogen idag.

Hur stor roll och inflytande har pappa Crister i krogen?
– Han var väldigt delaktig i början och fick till exempel bestämma hur köket skulle se ut. Idag har han absolut en del att säga till om men han förlitar sig på kockarna i köket. Men han har ingen prestige utan kan ställa sig och skala en jäkla massa vitlökar. Sen är ju pappa grym på såser och kan komma med förslag på vad vi ska göra för sås till en viss rätt. Men han har ju inga recept nedskrivna utan plockar fram ingredienserna ur minnesbanken så som han minns att det smakade.

Varför tror du att ni lyckats så bra med Le Petit Bistrot?
– Vi öppnade den här bistron för att vi själv älskar denna typ av ställe. Du ska kunna komma hit i sällskap eller själv och du behöver inte äta om du inte vill. Vi kanske inte sticker ut jättemycket matmässigt men vi har en helhet som jag tror folk gillar. Det vinnande konceptet tror jag helt klart är servicen, vi har 100 procent fokus på gästen.

Vad händer hos er framöver?
– Förhoppningsvis blir det en 24 timmars take over av göteborgskrogen Enoteca Maglia som serverar modern italiensk mat. Det kommer antagligen också bli en take over av hemma hos-krogen Härden Matstudio. Utöver det börjar vi med lunch sju dagar i veckan under sommaren där vi till exempel kommer erbjuda lax och dillstuvad potatis och alltid ha en steak minute på menyn.

Vad kommer man aldrig hitta på Le Petit Bistrots meny?
– Jag äter allt utom falukorv, kassler och gurka. Så det kommer man aldrig hitta på vår meny!

I matväg, finns det något du saknar i Ystad?
– Bra asiatisk mat. Allt från indiskt och koreanskt till kinesiskt och thailändskt. Och jag menar inte sushi utan dumplings och bra ramen. Sen saknar jag en bra italienare, idag kan man inte få tag i en god pasta i Ystad tyvärr.

Vilka är dina fem matiga favoriter i Skåne?
– På Villa Strandvägen en bit utanför Ystad city blir man väl omhändertagen och sedd som gäst. Jag gillar lokalen med det öppna köket och jag tycker att man får mycket för pengarna när det kommer till den fantastiska maten.

– Underbar hemma hos känsla får man hos Härden Matstudio på Österlen. Här får man vällagade rätter, service, gemyt och gemenskap. Finare personer än de som driver Härden, får man leta efter.

– I Malmö gillar jag Johan P där de serverar bra klassiska rätter och har en sexig fisk- och skaldjursdisk. Jag älskar atmosfären på hela stället med vinutbudet och den fina lokalen med de vackra golven. Jag gillar till och med toaletterna på Johan P.

– Hos puben Kings Head i Ystad äter man vällagad mat lagad från grunden. För ett tag sedan åt jag en riktigt god ossobuco med saffransrisotto där. Ägaren Håkan Hultén har ju jobbat på Sjömagasinet en gång i tiden, det får man inte glömma.

Tryffelsvinet i Kivik har den typen av mat som jag tycker Ystad saknar. Bra lagom italienskt där jag kan få min pasta men även en god schnitzel.

Publicerad 16 april 2023

Info

Läs också…