Veckans Gäst: Helena Claesson

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Målarmästaren Helena Claesson lever och verkar i Kivik – där hon också gillar att röra sig när det kommer till mat och dryck. Här tipsar hon bland annat om en krog i Malmö med originell mat, en favoritpizzeria med gott vin och ett roligt “gatukök” på Österlen.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Det måste nog bli öppningen av Aster i Malmö. Denna smakfulla lilla pärla mitt ibland stora, mäktiga gamla hangarbyggnader från en svunnen varvsindustri, det tilltalar byggnadsvårdnörden i mig! Det är verkligen en speciell miljö. Personalen är trevlig och passionerad som trots premiärnerver fick en att känna sig väldigt välkommen och omhändertagen. God, originell mat och fantastiska viner.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Det som alltid funkar är en skön atmosfär och för mig innebär det att personalen får mig att känna mig välkommen och bekväm liksom. Finns inget värre än när man känner att stämningen är stram eller lite snobbig och att man försöker verka vara nåt man inte är. Trevlig och kunnig personal kan rädda vilken situation som helst. Sen är det såklart härligt när mat och dryck (gärna vin) är gött komponerat.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– Ett litet surdegsbageri med noga utvalda ekologiska råvaror som jag gillar är Ravlunda Hantverksbageri. Det är ett väldigt smart koncept där man bokar på hemsidan och väljer hämtning fredag eller lördag i en liten bod bredvid bageriet. Ägaren Ida brukar ha en hylla med ”obokat” som inbjuder till spontanköp. Men allt brukar gå åt och det blir inget svinn – genialt!

Sjöfolket i Simrishamn är en ganska anspråkslös lunchrestaurang mitt i industriområdet och fiskehamnen. De har fantastiskt god mat med allt från havet. De har även en butik där man kan köpa med sig diverse gott.

– I “en liten låda”, typ som ett gatukök längs med väg 19 i Skåne Tranås ligger Tiosken. Det är en supertrevlig kvinna som driver det och lagar gedigen gatuköksmat, husmanskost och vegetariskt från grunden. Väl värt ett stopp framförallt i vår, sommar och höst när man kan sitta ute på bakgården.

– En liten familjerestaurang med förkärlek för tryffel är Tryffelsvinet i Kivik. De öppnade våren 2021 och vi lyckades sitta ute vid några tillfällen innan turistsäsongen drog igång på allvar sen var det fullbokat typ hela sommaren.

– Hos Gustafs på Österlen äter man napolitansk pizza – de öppnade också våren 2021 och ligger i Kivik. Stället drivs av två otroligt härliga killar med superpassion för pizza. De har verkligen de godaste pizzorna och goda naturviner!

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Egentligen ingenting mer än att våren ska dra igång och väcka Österlen och att pandemin fortsätter att klinga av. Är säker på att vi alla är sugna på att bara kunna gå ut och äta och umgås och träffa folk utan att ge onda ögat till de som kommer för nära.

Var ska/vill du vara gäst i framöver?
– Jag ser fram emot vinfestivalen på Skepparps Vingård i sommar.

Publicerad 4 mars 2022

Info

Läs också…