High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.
Mattias Jönsson från Malmö delar med sig av sina pärlor i Skåne och berättar om allt från sin bästa kinesiska krog till den enda kaffebaren värd namnet.
Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– En gammal klassiker är första gången jag åt sushi på restaurangen Tokyo på Fersens väg någon gång på 80-talet tror jag. Jag blev helt fixerad av smakerna och blev faktiskt köksmästare där något år senare.
Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– På restaurang är helt klart maten viktigast, därefter servicen. Man går inte ut och äter för att servicen är bra liksom. Är maten bra kan jag sitta bredvid soprummet och äta. Eftersom jag numera bara dricker vatten är drycken helt oviktig. Det är dessutom sjukt ute och uttjatat med vin och alkohol tycker jag. Miljön är också helt oviktig. Som överdesignade restauranger. Jag älskar när det är enkelt och personligt och så långt från reklambyrå man kan komma.
– På hotell däremot är det tvärtom, här är det miljö och service som gäller. Man accepterar också att maten är sådär eftersom att det är det sekundära. Men frukosten är sjukt viktig.
Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– Det ställen jag ätit på flest gånger är Mui Gong i Lund. Jag hade ingen aning om att detta ställe fanns utan upptäckte det av en slump. Vi beställde in ett gäng rätter och efter det var jag fast och jag var tvungen att gå dit flera gånger i veckan och äta igenom hela menyn. När familjen tröttnat fick jag dra ner lite på besöken till en gång i veckan och nu när jag flyttat till Malmö igen blir det allt för sällan. Det är ett stabilt ställe precis som en kinarestaurang ska vara även om nivån är lite väl styrd av humör och hur mycket de har att göra.
– De enda som har fattat mackor är Scandwich. Jävla proffs! Jag gillar alla varianter, det kvittar vilken och de byter ju ganska ofta. Så det är bara att gå dit och pick one.
– Stationen i Lövestad, det är precis så här ska det vara att komma till en restaurang. Hundra procent ren kärlek, personlighet och värme.
– Skånes enda kaffebar heter Solde Kaffebar och det är nästan alltid lika bra. Jag tycker att de är de enda som har förståelse för vad kaffe/specialkaffe är. Alla andra försöker bara pleasea “Skånerostkunden”.
– Jag gillade OlaOls Gelato när det precis hade öppnat. Tyvärr har det blivit för populärt.
– Det går inte att göra en sådan här lista utan att nämna Spill. Det har varit så sjukt härligt att få följa Eriks och Ellinors resa som krögare och personer. Spill är bra för det är ett par som driver det med hjärtat, en i köket och en i service. Det är jämt och stabilt och du vet vad du får. De har ett syfte och blir bara bättre och bättre med tiden. Mer Spill åt folket.
Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Jag saknar kunskap om kaffe, mer och bättre kaffe. Det enda svenskar kan om kaffe är att dricka äckligt kaffe. Kockar kan fortfarande inte kaffe, hur kan det vara så att de vill att man ska avsluta måltiden på absolut sämsta sätt med överbryggd bränd halsbränna? Skärpning kräves. Det kan inte vara så att vi bara har en kaffebar värd namnet i hela landskapet.
Var ska du vara gäst i framöver?
– Jag har inget sånt kul i pajpen, bara sichuanfrossa på Mui Gong. Och så ser jag fram emot en plats på nästa hamburgerkväll på Stationen i Lövestad.
Publicerad 17 januari 2023