Tess Wieslander på Pålsjö Krog guidar till sina favoritkrogar i Skåne och Helsingborg.
Helsingborgaren Tess Wieslander började jobba i krogbranschen när hon var 16 år, och sedan dess har det bara rullat på med arbete på bland annat Skeppsbron 5 i Malmö och Sillen & Makrillen i Helsingborg.
Idag är Tess ägare av populära Pålsjö Krog där hon jobbat sedan 2018 och hela tiden vill förändra och förbättra samtidigt som hon vill behålla den klassiska känslan.
Förutom den givna anledningen att Pålsjö ligger vid havet och har en magisk utsikt, varför tror du att krogen är så poppis?
– Jag tror att Pålsjö är populärt för att vi uppfyller våra gästers förväntningar. Menyn är klassisk och enkel att förstå, vi använder oss av bra råvaror, gedigen matlagning med hög igenkänningsfaktor. Sedan jag tog över har jag även gjort en del förändringar – det har byggts en större uteservering, en utebar med boulebanor och vi har haft mycket event med livemusik. Detta har gjort att våra gäster har fler anledningar att komma till oss – hit kan man gå uppklädd för att äta en bra trerätters middag eller om man bara har legat på stranden en dag och vill ta något gott att dricka, lyssna på musik och kolla på den vackra solnedgången. Men nyckeln till framgång att ta bra hand om sin personal, och jag är så tacksam för jobbet de gör. Hos oss är bra service väldigt högt prioriterat.
Hur ser framtiden ut för Pålsjö? Något kul som händer framöver?
– Jag har byggt upp en helårskalender med saker som händer på Pålsjö nästan hela året. Vi har sommar med after beach, höst med ostronprovningar och gåsamiddag, följt av julbord på vintern och till våren har vi påsk- och valborgsfirande. Målet framåt är att detta ska fortsätta rulla på som det gör, vi har byggt upp bra rutiner och en bra personalstyrka. Vi vill helt enkelt fortsätta hålla vår höga kvalitet på mat, service och atmosfär.
Vilka är dina fem favoritställen i Helsingborg?
– Creo är en modern restaurang med lägenhetskänsla, det är kul att ett sådant ställe finns i lilla Helsingborg.
– Hos AnJo får du servering på vita dukar utan att det känns stelt eller tillgjort, fantastisk mat och ett stort vinsortiment.
– Ett ställe som ligger mig varmt om hjärtat då jag jobbat där är Bara Vara. Här får du hela paketet – bra mat, fantastisk atmosfär och goda drinkar.
– En italiensk kvarterskrog som ligger runt hörnet från där jag bor är Regio. Jag har varit där många gånger och kommer gå dit ännu fler gånger.
– Pålsjöpaviljongen är en mysig våffelstuga där du också kan ta ett glas prosecco eller en öl i fina Pålsjö skog.
Och vilka är dina fem favoritställen i Skåne just nu?
– Hos Smörtaxen i Landskrona har jag upplevt bland den bästa maten jag har ätit i en avslappnad skön miljö med cool servering. Det är som att gå på nattklubb och fine dining samtidigt. Det är verkligen en upplevelse!
– I Lund gillar jag Mat & Destillat som är ett stilrent och lite lugnare ställe med bra och lite mer nytänkande mat.
– Mutantur i Malmö är en fine dining krog utan vita dukar och utan en satt meny, här beställer man in massor av olika smårätter och det finns ingen press på hur många eller få man behöver äta. Jag vill sammanfatta det med att det var gott och jag blev full när jag var där haha!
– Ett perfekt utflyktsmål för alla åldrar är Holy Smoke i Nyhamnsläge på Kullabygden. Maten, omgivningen och den coola atmosfären gör det väl värt resan. Dock en liten varning – man luktar en hel del rök när man åker hem.
– Hos restaurangen Papas i Båstad var servicen och maten fantastisk trots den höga beläggningen med gäster. Under mitt besök spelade Sabina Ddumba vilket var trevligt, men jag skulle gärna besöka Papas igen en helt “vanlig kväll”.
Publicerad den 28 mars 2022