Veckans Gäst: Agnes Klintenberg

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Agnes Klintenberg har ett gediget CV inom krogbranschen och jobbar idag som säljare för Vin & Natur. För High Five Skåne berättar hon om sina smultronställen i landskapet.

Vad är dina bästa restaurangminnen som gäst i Skåne?
– När jag var 21 år gick jag på Daniel Berlin i Skåne-Tranås för första gången. Jag hade aldrig tidigare vart på finkrog och visste inte riktigt vad det var. Jag har för mig att jag var barfota och åt dom flesta rätterna med händerna. Jag minns tydligt hur varma Daniels familj och servispersonal var och att vi drack Pouissière de Lune från Maisons Brûlées. Det var spännande och fint.

– Jag har haft många fina middagar på Talldungen men en av de bästa var min 30-årsdag med familj och vänner. Vi drack bara magnums (helvete det finns guld att välja på i den källaren) och åt från stora fat. Jag vill göra precis samma sak när jag fyller 40 år. Gänget på Talldungen är otroliga!

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, fikar eller bor på hotell?
– Att det smakar gott. Det där andra som gör att ett ställe är bra är så svårt att ta på. Det handlar väl om stämning och den kommer nog mest från de som jobbar där. Och musiken. Och lokalen. Och så vidare…

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
Thap Thim på Västergatan i Malmö har varit ett favoritställe länge. Jag kan äta deras Laap Gai alla dagar i veckan men helst en smått bakfull söndag med kompisar. Där delar vi även på ett gäng olika Isaanrätter och dricker Cola eller Singha.

– Smått partisk och märkt av nostalgi då jag jobbat där, men baren på Riket är en av dom bästa platserna att hänga på. Det är det fler än jag som känner till.

– Hos Bertils’son i Bästekille köper jag ägg och grönsaker och ingen annan har så goda potäter! Nu finns det mest potatis och betor, satan fina gul- och polkabetor, men det varierar ju såklart efter säsong. Allt är KRAV-märkt.

– Om någon erbjuder mig att bo ovanpå Solde så kanske jag överväger att flytta tillbaka till Malmö. Tills dess går jag dit så fort jag är i Malmö, då kör jag fransk frukost – “cappu, crosse och cigg”.

– På Österlen Kött & Vilt i Brösarp har de superfina lamm och det finns alltid märgben till mig och hunden. De har öppet året runt.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Det finns säkert, bara att jag inte känner till det, men vill jag vill gå ut och äta riktigt bra tacos och dricka margaritas. Vart finns det? Jag önskar att det hade funnits i Tomelilla runt hörnet från Celticbaren så jag kan göra en helkväll och sen ta SkåneExpressen hem.

Var ska/vill du vara gäst i framöver?
– Flera ställen! En fredag, förhoppningsvis väldigt snart, ska jag ta med min syster på bussen till Klågerup. Precis vid busshållplatsen ligger Döängen Pizza, där ska vi äta pizza tills vi kräks. Det är även lite för längesedan jag gjorde en vinlunch på Saltimporten, så det är absolut dags att ta lite kompledigt en eftermiddag snart. En solig vårdag vill jag promenera från Ålabodarna till Lill-Olas, kanske bada och sen gå upp till Kvarteret Erikstorp och äta middag. Jag behöver nog ta med mig ett törstigt gäng dit för vinlistan är rätt fet.

Publicerad 5 februari 2004

Info

Läs också…