Veckans Gäst: André Fasth

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

45-åriga André Fasth från Malmö berättar om sina guldkorn runt om i Skåne som bland annat innehåller en riktigt bra “hämtpizza”, en krog med svårslagen utsikt och den bästa thailändska maten.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Det var för länge, länge sedan på en krog som inte finns mer, Trappaner på Långgårdsgatan i Malmö. Jag minns fortfarande hur krispigt skinnet var på abborren, hur gott vinet smakade och hur trångt det var i lokalen. Och personalen smakade på vinet när de öppnade en flaska, tänkte de blir ju fulla på en kväll, fantastiskt. Vi hade bara råkat slinka in innan vi skulle på bio, spontant och en total överraskning, och väldigt kort om tid.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Genuinitet! När de som driver stället och deras anställda har ett genuint intresse för det de håller på med då blir både maten och upplevelsen fantastisk. Det måste vara en röd tråd i konceptet. Jag har svårt för ställen med en brokig meny som till exempel har både löjrom och nachos med ostdip.

– Jag brinner även lite extra för ställen som lägger extra kraft på att använda råvaror från lokala bönder och hantverkare. Speciellt de som kanske inte skyltar med det för mycket utan där det är en naturlig del av hur de jobbar. Ruths i Malmö är ju ett fantastiskt exempel på detta.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu? 
– Jag har fan aldrig varit i Thailand så jag är väl fel person att uttala mig, men inbillar mig att Johanna och Alex kärlek till det thailändska köket gör att det inte kan bli genuinare än på SOI 29 i Malmö. Fantastiskt gott och starkt!

– Man kan inte annat än älska den ultimata gårdsbutiken – två kylar under ett trätak utmed Snogeholmsvägen. Den heter Elsekjells Kyl och är fylld med Elsekjells yoghurt, ostkaka och annat gott. Det är “öppet” året runt, bara att ta vad man ska ha och sedan swisha.

– Hos BISe i Malmö är maten god och okomplicerat och väldigt prisvärd. Och ja jävlar vilken vinkällare med massor av kul! Ägarna Laban, Ludde och resten av personalen plockar med lätthet fram kul flaskor. Bäst är naturligtvis att gå ner i källaren och botanisera.

– Hämtpizza från vedeldad stenugn, i en villaträdgård i Skegrie! Hos Stenmarks Lönnugn bokar man pizzan till en specifik tid och den kostar som en sunkpizza i Malmö men med kvalitet som på de bästa ställena. Ägarna verkar dock ha fått storhetsvansinne och håller på att bygga en ny monsterpizzeria i ett växthus?

– För en Malmöbo är det väldigt exotiskt att få bada bland sten och berg, istället för vita sandstränder. Vid den lite avskilda Ransvik badplats i Mölle finns Ransvik Havsveranda. De har fräscha sommarrätter med en härlig utsikt över sundet, i en miljö som är svår att hitta någon annanstans, speciellt på en offentlig badplats.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Klassisk svensk mat, utan krusiduller eller genvägar, rakt upp och ner. Köttbullar, Wallenbergare, fläsk med löksås och så vidare. Jo det finns både gamla och nya ställen som försöker sig på detta men jag tycker ingen riktigt lyckas.

– Jag hoppas att Ola och Sebastian på Saltimporten tar över Bullen eller Sture när de tröttnat på att sleva majo, kött och sallad i hamnen, och kör all in på klassisk svensk husmanskost.

Var ska/vill du vara gäst i framöver?
– Jimmy Brorssons nyöppnade Victoriasalongen i Trelleborg. Främst för att det är en lite udda miljön, att sitta i en gammal båtrestaurang på land, men också se vad Jimmy knåpat ihop i matväg.

– Sen måste jag besöka Lundabryggeriets Ölkällare i Lund, sent på bollen kanske, men jag hoppas att här ska finnas delar av det jag saknar i Malmö av genuin husmanskost.

Publicerad 2 februari 2023

Info

  • Namn: André Fasth
   Ålder: 45 år
   Ort: Malmö
   Sysselsättning: VD voestalpine Böhler weldCare AB
   Bästa restaurangminne
   Malmö: Trappaner
   Fem favoriter i Skåne
   Malmö: SOI 29
   Sjöbo: Elsekjells kyl
   Malmö: BISe
   Skegrie: Stenmarks Lönnugn
   Mölle: Ransvik Havsveranda
   Gäst framöver
   Trelleborg: Victoriasalongen
   Lund: Lundabryggeriets Ölkällare

Läs också…