High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.
Anna Berghe älskar matlandskapet Skåne och är bland annat styrelsemedlem i Skånes Dryckesproducenter och Skånes Matfestival. Hon är dessutom aktuell med boken ”Konsten att fika” som nyligen släppts.
Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Skåne har gett otroligt fina matminnen genom åren men för att nämna några är det absolut en middag på dåvarande Bastard (nuvarande Ruths) 2009 då de precis öppnat. Det var något nytt och unikt inte bara för Malmö utan även för resten av Sverige. Plankan med omsorgsfullt utvalda charkuterier, boudin blanc och en ljuvlig eton mess till dessert. Allt nedsköljt med viner utan tillsatser som då var nytt och relativt oprövat på restaurangscenen. Det öppna köket och atmosfären med naturlig mötesplats runt baren, underbart!
– Ett annat gott minne är en lunch på påskafton 2018 hos Daniel Berlin i Skåne Tranås. Ljuvlig meny som skvallrade med de första primörerna. Amuserna före, givetvis den grillade rotsellerin, bröd bakat på skalet och en buljong tillagad på resterna. Ett signum för Daniel Berlin och alltid lika bra. Daniel Berlins avtryck på den svenska men även internationella gastronomiska scenen är enormt stort.
Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, fikar eller bor på hotell?
– En helhet. Det innebär att det absolut inte behöver vara perfekt i alla led men det ska finnas en balans mixad med stor dos värme, personlighet och kunskap i det som erbjuds. Oavsett om det rör fik, restaurang eller hotell. Vill även poängtera vikten av rena toaletter, det säger enormt mycket om en verksamhet.
Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– Talldungen i Brösarp är en juvel med hjärta, personlighet, utmärkt service och vinkällare to-die-for i Sveriges egna Nangijala.
– En pärla med prima kvalitet i innehåll är Viby Potatis. Extra fin handling blir det om storkarna är hemma när man tittar förbi.
– Kafé Kagan i Hörby är min melodi när det kommer till kafé. En stor portion nostalgi samt bevarande av kulturhistoria både i det kakutbud som serveras samt i den miljö man välkomnas in i.
– Andrum Spa! Jag trodde aldrig att jag skulle nämna ett spa som favorit, för jag är egentligen inget stort fan. Ofta trånga utrymmen, för mycket folk, generellt dålig mat och ej prisvärda behandlingar. MEN i Höör finns det sedan några år ett andrum och arkitektoniskt det vackraste jag sett på länge. Rofyllt, generöst med utrymme, bra behandlingar. Ett utmärkt ställe för avkoppling under en dag.
– Jag vill lyfta fantastiska Bondens Skafferi i Åhus som har allt och lite till när det rör både skånskt och utomregionalt i sortiment. Dessutom prima vänlig varm service.
Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Det skafferi som Skåne redan nu visar upp i innehåll är fantastiskt men på min önskelista finns ett riktigt klassiskt badhotell utan spa och stora hotellaktörer som ägare. Det finns en rad potentiella lägen både på östra, västra och södra sidan av Skåne som skulle kunna passa. Hade också velat ha en permanent street food court. Tänk Refshaleöen fast i Malmö, vid den inre hamnbassängen i Varvsstaden. Saknar också en riktigt bra restaurang som visar det allra bästa av mat från Sydamerikas olika kök. Kanske i Malmö, kanske Lund eller varför inte Helsingborg?
Var ska/vill du vara gäst i framöver?
– Jag ser fram emot att testa nyöppnade Buccan i Malmö och längtar efter att få se Daniel Berlins nya projekt mellan Skillinge och Abbekås senare fram i år. Jag önskar även ta in på Pastafabrikens lilla boende Il Villa i några dagar, äta gott, skriva lite och bara vara.
Publicerad 3 maj 2023