Veckans Gäst: Max Alm-Norell

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Veckans gäst är konstnären Max Alm-Norell som är bosatt i Höör. Här berättar han om sina bästa indiska krogar i Skåne, var han äter de godaste pizzorna och vilken typ av restaurang han drömmer om ska öppna på en galen gata i Malmö.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Jag tror att det måste bli mitt besök på Talldungen i Brösarp. Fantastiskt mottagande, god service och en vinkyl utan like. Hit måste man ta sig om man inte varit där, men tyvärr är det ganska svårt att få bord. Ett annat minne är mitt besök på Daniel Berlins krog på Österlen som nu mer ”sover”. Men tusan i helvete vad duktig han är.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Helt klart är det helheten, det ska kännas bra i själen. Jag älskar att lära känna stället jag besöker. Hitta det lilla extra som kan finnas gömt och vänta på rätt fråga. Prata vin och livet med Emma Höök på Talldungen till exempel eller snacka odling och livet med Rille på Ekoforia.

Vilka är dina fem favoritställen i Skåne just nu? 
– Förutom Talldungen som jag nämt gillar jag Konstrast i Malmö. Jag åker till Indien nästan varje år då min fru är halv-indiska, så den maten har blivit en del av min kultur. På kontrast är det riktigt bra indisk mat, bra service och trevligt att sitta.

– Även Höörs Gästis gillar jag. Det ligger nära där jag bor och de serverar alltid en mycket god lunchbuffé. Personalen vill göra storverk och kocken är störtskön, så det är värt att snacka med honom en stund. Han brukar gilla att berätta om de olika rätter han komponerat.

Saltimporten Canteen i Malmö är en annan favorit. Jag älskar och kommer alltid älska ägarna Ola och Sebastian. Är man där så får man inte bara lunch, livet blir liksom lite bättre när man är på besök här.

Ekoforia ligger ganska nära Söderåsens Nationalpark. Stället drivs av Rille och vänner och det är sköna vibes och troligen serveras en av Sveriges bästa pizzor här. Testa även deras lattechaga som är god och nyttig. Till sommaren är det säkrast att boka bord i god tid. Det finns även ekogrönsaker och övernattningsmöjligheter där du sover i en konstig vagn eller i en tippi.

– Kanske inte den bästa maten i stan alla dagar men på Indian Haweli i Malmö smäller det plötsligt till. Lamm Karai! Mmmmm! Och så har de Indisk öl, det är fina grejer det. Restaurangen har funnits där sedan jag flyttade till Malmö för 21 år sedan och jag har varit där sedan dess. Ett tag var jag där varje vecka, det är en fläkt av det gamla Möllevångstorget. Olli och Mohammed driver stället och har så alltid gjort men tyvärr pensionerade sig kocken för ett år sedan. Men det är ändå värt ett besök – nostalgi och glädje!

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Jag saknar en riktigt bra etiopisk resturang där det känns rustikt och äkta. Där maten exploderar i munnen och där man känner att man plötsligt lämnat Sverige för ett tag. Gärna i Malmö på en galen gata.

Var ska du vara gäst i helgen? 
– Jag tror jag ska besöka Talldungen, jag håller just nu på med ett litet projekt med Ida på Dryckesbutiken som sysslar med Naturvin. Det blir spännande.

Publicerad den 7 januari 2022

Info

Läs också…