Veckans Gäst: Daniel Roos

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Pasta bolognese på Kyhls Restaurang, men den är ju bommad sedan länge så mer i närtid får jag väl säga Daniel Berlin, fast han har ju bommat han med. Biffsalladen på Brogatan? Bom på den med. Okej, Mölle Krukmakeri får till det mesta tycker jag och där är det ÖPPET!

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– På krogen är det viktigt att personalen är proffsig och har koll utan att det blir för stelt. Men det får inte bli för flamsigt som när personalen sätter sig ner vid bordet och tar beställning, det blir konstigt.

– När jag besöker hotell tycker jag det är trevligt att bli vänligt bemött i repan och om barnen är med att de kanske får något kul extra. Bastu är ett stort plus och minibar måste alltid finnas även om man inte rör något i den.

Vilka är dina fem favoritställen i Skåne just nu?
Gamla Bageriet i Örnahusen, de har de bästa råvarorna och hantverket. Otroligt bröd och härlig atmosfär.

Bouchon i Malmö som kallar sig kvarterskrog men jag vill nog säga bästa bistron i regionen. De har hög nivå på mat och trevlig stämning.

Krukmakeriet Mölle är ett bra exempel på när det mesta faller på plats, svårt att förklara men de har väldigt bra pizza på kvällen och goda lunchrätter.

– I väntan på att Tegnérs Matsalar öppnar igen lunchar jag gärna hos Linnérs Mat i Lund. I den gamle grekens lokaler serveras riktigt bra och prisvärd lunch, även en hel del gott att ta med finns.

– På Le Petit Bistrot i Ystad är det vällagat och de har smart meny, det är otroligt profiltätt där vilket är kul.

– När man nämner Ystad måste man ju också ta med Pizzeria Gusto och “Hallå Hallå” i Sandskogen.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne? 
– Jag saknar ett större klassiskt brasserie som stänger köket sent. Som är livligt och som känns som att komma hem. Ett ställe som tar steget från alla dessa eviga mellanrätter med mycket skaldjur och klassiska rätter på menyn. Som har bra viner utan skojiga etiketter och en god lager på fat, samt en vacker bar. Skåne är redo för det nu! Jag hoppas på Brasserie Sture 1912 i Malmö som bör öppna i skrivande stund. Tanken om ett drömbrasserie i den lokalen lever vidare…

Var ska du vara gäst framöver?
– Det blir söndagsmiddag på Le Petit Bistrot i Ystad, hoppas att de har steak frites med tomatsallad…

Publicerad den 17 september 2021

Info

Läs också…

Veckans Gäst: Lena Ruud

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst…
» Läs mer