Veckans Gäst: Anna Ogeborg

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Dalbybon Anna Ogeborg delar med sig av härliga matminnen, ett kvartersbageri i Malmö, ekologiskt på Österlen, franskt på Kullabygden och perfekt kött på Sydkusten.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Som nyinflyttad göteborgare ser jag Skåne som ett enda stort skafferi. För mig är det omöjligt att välja ett minne så jag sveper några på studs. Den smörstekta rödspättan med pepparrot, kapris och rödbetor hos Skillinge Hamnkrog. Eller när vi körde på grusiga vägar till La Maison Française i Ingelsträde utanför Höganäs. Deras ”confit de canard” och franska tarteletter fyllda med äkta vanilj och bär svingade oss direkt till franska landsbygden. Middag och riktigt iskall riesling hos Pillehill på årets varmaste dag är också ett fint minne – köttet var perfekt! En riktig pärla vid Flyinge Kungsgård är Gastro Gaspari. Där hittar du inte bara urtrevlig personal med coolt tatuerade armar utan utsökt mat. Sist men inte minst har vi varit ett flertal gånger hos Emma och David på Talldungen. Say no more! Maten, människorna och magiskt vin gör att vi måste åka dit minst en gång per år.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
Atmosfären och smakerna! Jag gillar inte stora hotell och hyr gärna lägenhet eller hus så att jag kan låtsas att jag bor på stället. När det gäller maten så måste smakerna sitta – jag är uppvuxen med en pappa som var lite av en kryddexpert så balansen mellan de fem grundsmakerna bör sitta som en smäck.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
Farina är ett litet kvartersbageri på Möllevången i Malmö där de har väldigt goda bakverk och serverar en slags pizzamacka till lunch som är omåttligt populär. Gå dit för guds skull!
– Hos Jord & Bord i Örnahusen i Borrby lagar och bakar de från grunden med egenodlade, ekologiska råvaror. Allt är så gott, så äkta och så härligt!
– Förstå vad härligt för en Dalbybo att på fem minuter nå Dalby Gästis som serverar god mat eller dricka öl på Eld & Humle medan Daniel Lemma kör soul på scenen. Ta bussen från Lund och kom hit!
Saffranstorp ligger utanför Staffanstorp och de odlar inte bara saffran som namnet antyder, utan även sparris. Just nu åker vi dit och handlar knippe efter knippe av färsk sparris.
– På Café Noir i Malmö hamnar vi allt som oftast. Deras turkiska ägg och belgiska våffla med apelsiner i saffran, mascarpone och lingon dog jag lite av. Så gott! Trevlig ägare också.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Jag skulle vilja klona Bar Centro i Göteborg och placera i en av Lunds lummiga bakgårdar. Det går helt enkelt inte att hitta lika gott kaffe någon annanstans. Det saknas också ett ställe med lite “Tel Aviv-känsla”. Inte buffé utan ett schysst hak med perfekt hummus, falafel, zaatar-kryddiga grönsaker och fruktiga drinkar. Jag efterlyser också lite mer fisk, gärna en food truck som serverar pinfärsk fisk med brynt smör och dill i all sin enkelhet. Sen vore ett ställe som Silberbauers Bistro i Köpenhamn inte helt fel. Fast dit kan jag faktiskt med nöje åka ändå.

Var ska/vill du vara gäst i framöver?
Mannz Bageri i Lund verkar lovande. Hos Mannz får brödet och inte pålägget spela huvudrollen. Allt bakas med ny teknik och mjöl som ger brödet tuggmotstånd, smak och spänst. Aster i Malmö är också ett måste. Dit ska vi nästa gång vi ska ut och äta. Jag är också nyfiken på Kantin på Brunnshög i Lund. En dag när det regnar ska jag ta spårvagnen ut till dem och äta lunch.

Publicerad 6 maj 2022

Info

Läs också…