Veckans Gäst: Carina Johansson

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Carina Johansson bor i Skanör och jobbar som sommelier. Denna vecka delar hon med sig av sina bästa smultronställen i Skåne.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Som liten följde jag med mamma och hämtade min pappa Olle Larsson som var musiker på olika restauranger. Han spelade bland annat på Hotel Savoy’s lördagsevent ”Candle Light Evening”. Efteråt åt musikerna på Savoy’s backficka och jag njöt av maten, sorlet, skratten, dofterna och helheten! Detta satte nivån för min smak- och upplevelsebild på restaurang.

– Numera har jag två andra minnen. Hos Vejby Vingård sa det pang direkt när jag klev in. Smaken på vinerna är wow och att ägaren Jeppe dessutom är en unik härlig välkomnande ägare som bjuder på sig själv till det yttersta. Friden Gårdskrog i Kivik är en annan pärla vi hittade en sommar när vi bodde på B&B i närheten och behövde något att äta. Vilken mat, vilka pizzor och så härlig miljö!

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Personlighet i service och måltid. Allt från frukosten, lunchen, middagen, övernattningen och miljön. Oavsett om det är på en fine dining-restaurang eller på ett skogs-café.

Vilka är dina fem favoritställen i Skåne just nu?
– Hos Hörte Brygga älskar jag enkelheten, kvalitén och ärligheten i deras mat, att äta utomhus direkt vid havet med skönt häng.
– Det känns som att man är i Toscana och njuter av mat och dryck när man besöker Hällåkra Vingård i Anderslöv.
– Hos Mastio i Limhamn är det väldigt goda pizzor och härlig stämning. Stället ligger precis vid havet och man bara njuter av annorlunda smaker på en pizza.
– Just nu är det så många fina matställen i Skanörs hamn som alla är unika, vi är nere i hamnen regelbundet och njuter av mat, dryck, bad och den paradisiska miljön. Ett av ställena som jag rekommenderar är Lindas Fingermat med sin läckra hemlagade sydamerikanska mat.
Lilla Sjötorp mellan Gessie och Tygelsjö är ett pyttelitet gulligt ställe med toppenpersonal, mat och svenskt vin!

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Trevliga, enkla, rena, fräscha, mysiga restauranger som lagar egen närproducerad mat längs våra stora vägar E4:an och E6:an. Vi kör ofta dessa när vi ska på besök till o från våra barn i Sverige och kämpar för att hitta bra matställen.

Var ska/vill du vara gäst i framöver?
– Vittsjö Vingård  är en vingård som spelar musik för både druvorna och gästerna i fälten! Dessutom har de ett supermysigt boende med mat på deras värdshus Furuliden, där har jag inte varit än men tänker att jag ska besöka det framöver. Jag har heller inte haft tillfälle att besöka Lottenlunds vingård där Tina är en upcoming som får många fina ord om sitt vin. Jag är så nyfiken att få prova vin och charkbricka på plats. Förhoppningsvis denna sommar! Även Flinckmans Café vill jag besöka, det ser så mysigt ut och jag har hört gott om detta café så det ska bli härligt att besöka.

Publicerad 11 juni 2022

Info

    • Namn: Carina Johansson
      Ålder: 56 år
      Ort: Skanör
      Sysselsättning: Sommelier hos Vin och Smak, är också ekonom och administratör på Skanska, Väg & Anläggning Syd.
      Bästa restaurangminne
      Malmö: Savoy
      Vejby: Vejby Vingård
      Kivik: Friden Gårdskrog
      Fem favoriter i Skåne
      Skivarp: Hörte Brygga
      Anderslöv: Hällåkra Vingård
      Malmö: Mastio
      Skanör: Lindas Fingermat
      Tygelsjö: Lilla Sjötorp
      Gäst framöver
      Vittsjö: Vittsjö Vingård
      Helsingborg: Lottenlunds Vingård
      Tågarp: Flinckmans Café

Läs också…

Veckans Gäst: Lena Ruud

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst…
» Läs mer
Malmös vinbarer

Malmös vinbarer

Malmö är känt för sina många vinbarer som erbjuder allt från naturviner till exklusiva flaskor. Här listar...

läs mer