Veckans Gäst: Christopher Edefell

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Höganäsbon Christopher Edefell berättar om hur hans drömställe skulle vara, vad han uppskattar som gäst och vilka fem favoritställen han har i Skåne.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Mitt bästa restaurangminne är på en mysig liten restaurang utanför Ystad en sommarkväll för ett decennium sedan, jag jobbade som taxichaufför vid tillfället för att dryga ut kassan under studierna. Ett arbete där dagarna i vanliga fall är rätt lika varandra med den ena körningen efter den andra, men just denna dagen fick jag en färdtjänst körning från Höganäs till Ystad och därefter googlade jag för att hitta något trevligt ställe att käka. Jag kommer till Kåseberga Fisk och går upp en våning, men en fin utsikt över Östersjön slog jag mig ner vid ett bord och blev serverad en femrätters som var magiskt från första tuggan till sista droppen kaffe.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Jag tycker att det viktigaste är kompetent personal på rätt ställe. Har du någon brinner för sitt jobb och gör det lilla extra på sin position och har kunskapen för att skapa det lilla extra för sina gäster så gör det den stora skillnaden. Det behöver inte vara att varje rätt ska vara “Michelin-klass” – det kan vara bra men med en servitris/servitör, bartender eller diskplockare som bara har ett extra leende, vänligt bemötande och kan ta sina gäster. Det gör hela skillnaden och intrycken och helheten blir så mycket bättre. Ta till exempel känslan du får på ett hotellrum och det är en handskriven lapp med ditt namn och en liten choklad på kudden, jämfört med att få se ditt namn på en TV-skärm. Det är en sådan liten men personlig och trevlig gest som någon lagt ner för att göra sina gäster välkomna.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– Jag gillar Hotel Skansen i Båstad. Deras nya spa med tillhörande rooptopbar är ett måste att besöka. Att ligga i deras infinity pool med en drink i handen och blicka ut över havet och Båstad kallbadhus. VACKERT!
– Det kanske är lite av en turistfälla men att besöka Kiviks Musteri är på något sätt en enormt trevlig upplevelse som man kan göra om med jämna mellanrum.
– Omgivningarna i Åhus med hamnen, stranden och troget är fantastiska. På Absolut Home äter man superbra mat eller dricker riktigt bra cocktails. Eller båda.
– Jag älskar det natursköna området Kullabygden med de härliga vyerna över hav och berg. I Mölle äter jag gärna en “finmiddag” på Grand Hotel eller våfflor på Ransvik Havsveranda.
Kockeriet i Malmö som drivs av Tarek Taylor ska man inte skriva om. Det ska smakas och upplevas, inte läsas om.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Det jag saknar är egentligen en mix av Hotel Skansen och Beach Club Helsingborg. Det skulle vara ett ställe med en polerad och lite fin känsla tillsammans med det vardagliga avslappnade. Tänk att få komma in i ett vardagsrum med en skön reception, man går iväg och byter om till en lättare outfit anpassad för bad för att sedan dra sig bort till en tropisk känsla med hög luftfuktighet och värme. Pool, bar, en del som är öppen dygnet runt utomhus, palmer , loungebäddar och senare en skön restaurang med asian fusion meny. Galet kanske, men kan de gå? ABSOLUT!

Var ska du vara gäst i helgen?
– Jag ska faktiskt till ett av mina favoritställen Hotel Skansen och tillbringa lördagen med grabbgänget. Det blir spa, god mat, drinkar och en massa skratt!

Publicerad 14 januari 2022

Info

Läs också…