Veckans Gäst: Estelle Persson

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?

– Det kanske inte världens roligaste men ett barndomsminne är när stora delar av min familj jobbade på Karlaby Kro och på nyårsafton åt vi avsmakningsmeny och allt var så mysigt och kul med raketer och härlig stämning. Jag tror det är mitt första minne av lyxig mat.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?

– Att man hittar en röd tråd och bjuder på en helhetsupplevelse. Såklart är mat viktigt men att det är en härlig och gemytlig miljö är lika viktigt.

Vilka är dina fem favoritställen i Skåne just nu? 

Gårdens Vedugn i Simrishamn är kanoners med sin mysiga stämning och innergård! Är någon sugen på plock, någon på pizza etcetera…så är det ett perfekt ställe för det finns något för alla. Och speciellt om man är många i ett sällskap är det ett superbra ställe.

– En annan favorit är Bobergs på Hamngården på Brantevik. Jag gillar den avslappnade “hemma-hos-miljön” och maten har goda, höga smaker.

Osteria Qui är en italienare i Malmö där lokalen och miljön är rätt avskalad och enkel men där det är en sån otroligt familjär och härlig stämning, och god mat såklart.

– På Grändens Mat i Ystad är det alltid bra och trevliga luncher. De visar att god mat inte behöver kosta så mycket. De har också mycket happenings med provningar och så, jag tycker om deras koncept.

Mutantur i Mamö gillar jag skarpt. Deras servering med mellanrätter, att man kan se kockarna laga maten gör att det inte känns sådär stelt trots att maten lagas på den höga nivån den gör.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne? 

– Det som är tråkigt på Österlen är att allt stänger tidigt under lågsäsong. Jag saknar ett ställe där man inte nödvändigtvis behöver äta utan bara kan slinka in spontant på ett glas vin. Ett ställe där det kanske är quiz ibland, eller något band som spelar.

Var ska du vara gäst i helgen eller framöver? 

– Denna helgen har jag inget inplanerat, men jag skulle gärna vilja testa Namu i Malmö. Själv lagar jag inte den typen av mat i vardagen så det skulle vara kul. Men nästa helg ska jag i alla fall vara gäst på Kåseberga Gårdshotell & Spa vilket ska bli mysigt.

Publicerad den 8 oktober 2021

Info

Läs också…