Veckans Gäst: Gabriella Engström

Varje vecka låter High Five Skåne en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Denna vecka tipsar Gabriella Engström från Teckomatorp om sina vegetariska guldkorn i Skåne, var hon helst äter brunch med vännerna och om en service-upplevelse som var minst sagt överraskande.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Mitt bästa minne är ett kombinerat minne av alla fantastiska kvällar på picknickteater på Victoriateatern i Malmö. Där har jag sett allt från Magnus Tingsek och Vintergatan till La Brigida Orquesta. Man kan till exempel ta med sig en smarrig ostbricka från Casheury med bröd från bästa Leve eller en mini libanesisk buffé från Shamiat. Jag älskar konceptet med picknickteater och ser så mycket fram emot att det öppnar upp igen och man kan kombinera att utforska mer av Malmös restauranger samtidigt som man njuter av underbar musik.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Service, service, service! Det kan rädda även den mest slitna lokalen eller en lång kö men mest av allt får det en att stanna upp och njuta. Häromdagen var vi till exempel förbi en Sibylla i desperat sök på snabbmat och det var sådan fantastisk service där. Personalen kom till borden och serverade kaffe och frågade hur allt var och pratade en stund med varje gäst – det var nog livets bästa serviceupplevelse på en snabbmatsrestaurang. På ett mer personligt plan måste jag erkänna en av mina största “pet peeves” är vatten. Alla ställen som serverar vatten i en karaff och att personalen prioriterar att se till den inte står tom får en extra guldstjärna från mig. Det finns inget värre än små vattenglas som man måste be om att få påfyllt då de inte erbjuder karaff.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu? 
Jord i Malmö alla dagar i veckan, inget gör mig gladare än att övertala gänget att ses här för en brunch! Min bästa rekommendation är att sticka dit med bästisarna och beställa en av varje rätt och njut av att äta family-style. Efter besökt är det obligatorisk med en second hand-runda och falafel till lunch.
– I Remmarlöv ligger Remarlöv Gårdsbryggeri där det är underbart häng på sommaren i all sin enkelhet och de lyckas skapa en personlig och familjär känsla. Här lär vi hänga med vänner och familj i sommar.
– På Jord & Bord i Örnahusen åt jag och min man på vår “mini-honeymoon”. Maten var supergod och allt var så hemtrevligt, lugnt och vackert, det kändes som en liten oas. Jag längtar efter att svänga förbi där i sommar och njuta av god mat och fin service igen.
– En Foodtruck som står parkerad lite runt om i Skåne är Flavor Boss. Maten är magisk och ovanpå detta så lyckas de med att skapa en sån elektrisk stämning vart de en parkerar sin foodtruck.
– En av mina favoritställen för en mer intim lunch med en bästa vän eller en ensamlunch med sällskap av en bra bok är Rau på Davidhallstorg i Malmö.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne? 
– Min personliga drömrestaurang som jag saknar är en restaurang som skapar lika familjär och hemtrevlig känsla som Osteria Qui men serverar vegansk mat. Lika enkel, klassisk och god som på Jord och Spoonery. Gärna att man kan äta “family style” och om man får allt på önskelistan ska det även vara en innergård där det ibland är live musik. Det får inte vara för komplicerat, pretentiöst eller fancy – utan comfort food och mycket italienskt.

Var ska du vara gäst i framöver? 
– Jag har en lång lista som jag skrivit ihop under pandemin, däribland Sajva och Flax i Malmö och Africa Daily Market i Lund. Men jag vill även hitta nya favoriter närmre vårt nya hem i Teckomatorp. En ovanlighet för mig är att jag ser fram emot att besöka Malmöfestivalen, men med Jennifer Widmaier som grundade fantastiska Ciao Lola som ansvarig och löften om fokus på malmörestauranger så ska det bli så kul gå i år!

Publicerad den 11 februari 2022

Info

  • Namn: Gabriella Engström
   Ålder: 30 år
   Ort: Teckomatorp
   Sysselsättning: Projektledare på Elis Textil Service
   Fem favoritställen i Skåne
   Malmö: Jord
   Remmarlöv: Remmarlöv Gårdsbryggeri
   Örnahusen: Jord & Bord
   Hela Skåne: Flavor Boss Foodtruck
   Malmö: Rau
   Bästa restaurangminne
   Picknickteater på Viktoriateatern
   Gäst framöver
   Malmö: Sajva
   Malmö: Flax
   Lund: Africa Daily Market

Läs också…

Kanelbullens dag

Kanelbullens dag

Vi tipsar om 13 caféer och bagerier i Skåne att besöka på Kanelbullens dag.  Det sägs att den klassiska,...

read more