High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.
Glenn Pålsson är den passionerade ölnörden som jobbar med upplevelser, provningar och events med öl som utgångspunkt. Nyligen röstades han även fram till “Årets eventskåning”.
Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– The Lodge i Genarp är ett ställe vi ständigt återkommer till, och det var här jag och min sambo Sofias första gemensamma upplevelser tog oss, även här vi förlovade oss. The Lodge bjuder verkligen in till att lägga ifrån sig teknologin och enbart njuta av stunden och sällskapet, den vackra spaavdelningen tar en till en annan plats med utsökt mat även här, vyerna från samtliga fönster, poolen och altanen är svindlande, matupplevelsen i restaurangen är precis det – en upplevelse.
– Ett annat minne är Ransvik Havsveranda i Mölle. Känslan av en gömd pärla och att man tas tillbaka ett par år tiden. Bilfärden in i naturreservatet får en att undra vart man är på väg, ett par slingrande vägar bort dyker så plötsligt Sveriges vackrast belägna parkering upp, en brant trappa ned för berget är vi fortfarande högt upp men på restaurangens trappliknande uteservering. Gravad lax, dillstuvad potatis med hovmästarsås smakar bäst här! Ett måste minst en gång per år, då passar även familjen på att bada från klipporna nedanför restaurangen.
Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, fikar eller bor på hotell?
– Att bli sedd, att personalen lyfter blicken och säger “Hej och välkommen!” när man som gäst kliver in. Att förutsättningarna anpassas efter gästen eller att man som gäst iallafall får känslan av att bli sedd, omhändertagen och “VIP:ad”. Att ge god service är otroligt enkelt, absolut inte till absurdum men på en nivå så att gästen får känslan av att alla välkomnas utan krusiduller.
Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– The Norrmans Castle på Häckeberga slott i Genarp är ett ställe jag följt genom åren, min första och bryggeriets största kund sedan Norrmans tog över 2022. Med Atte Bachman (tidigare M.E.A.T) på plats händer det grejer och upplevelsen av slottet blir något helt nytt när maten och historien följs åt. Platsen, inredningen och atmosfären är otrolig.
– Ett ställe med en mycket speciell plats hos är Pillehill i Skivarp. Som ensamt par på Pillehill spenderar vi helgen tillsammans med 10 rugbyspelare från det lokala laget som ägaren Johan startat, ett minne för livet. Jannike styr mat och vin med bravur, Johan berättar historier och serverar öl på löpande band.
– En trädgård, en sandlåda, bakverk och svart kaffe…Hur svårt ska det vara? Ett givet utflyktsmål är Flickorna Lundgren på Skäret.
– En numera känd pärla på sydkusten är Hörte Brygga i Skivarp. Vid den lilla pittoreska hamnen ligger detta magiska ställe, än idag med samma känsla som när de öppnade 2014.
– Smörtaxen i Landskrona kör sin satsning Sommartaxen mellan 5 juli och 17 augusti. Detta är ett udda ställe på en udda plats för en alternativ upplevelse. Jag gillar annorlunda, en lekfull plats som uppenbarar sig en kort period över sommaren, en tillfällig fristad från huvudakten Smörtaxen.
Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Jag saknar mitt egna ställe som jag drömmer om varje dag, ett ställe i Höllviken. En mindre lokal med en stor och inbjudande uteservering sommartid på rätt plats i rätt väderstreck, ett härligt hak med tydlig “känn dig som hemma känsla”. Ljust, fräscht och modernt med en typ svensk tapasmeny med enbart småskalig lokalproducerad dryck. Där drycken får mest utrymme och maten serveras som smårätter eller beställs för antalet personer i sällskapet. Här ska det vara trångt och fullbokat, snackisen i byn helt enkelt. Men som sagt, en dröm.
Var ska/vill du vara gäst i framöver?
– Jag vill på nytt övernatta på en vingård i Skåne, gärna i tält (glamping), där all mat och dryck produceras på gården. Ett minne för livet när jag fyllde 30 år då jag överraskades med övernattning all inclusive på Arilds Vingård.
Publicerad 31 juli 2024