High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.
Denna vecka berättar sommeliern Henrik Franchetti från Viken vilken han tycker är Helsingborgs bästa restaurang och var han helst övernattar när han besöker Malmö.
Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Oj vad svårt, men troligtvis någon av de storslagna champagnemiddagar jag fått äran att arrangera i samband med mitt jobb och suttit med som gäst på Gastro, Barrica eller Johan P med vinmakare och exportchefer på plats.
Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Service och bra bemötande skulle jag säga är det viktigaste för mig. Det finns inget bättre än när krögare förstår vikten av att kunden blir sedd i alla lägen. Jag trivs allra bäst när krogpersonalen uppmärksammar ens behov och kan hantera det på en proffsigt och trevligt sätt, det är A och O vid ett restaurangbesök. Sen är givetvis god, vällagad mat och rätt viner på listan också viktigt.
Vilka är dina fem favoritställen i Skåne just nu?
– Johan P i Malmö är den bästa fiskerestaurangen i Skåne. Fantastisk atmosfär i matsalen och kockar som levererar fiskrätter i yppersta klass, samt en vinlista som heter duga! Extra plus för champagneutbudet som är enormt.
– Barrica i Helsingborg är just nu den bästa restaurangen i Helsingborg enligt mig. De kör ett spanskt tapaskoncept men framförallt har de Helsingborgs bästa vinutbud och arrangerar mycket roliga event, middagar och provningar kring mat och vin som gör att dom sticker ut.
– Vikentomater i Viken har fantastiskt duktiga tomatodlare som i år breddat och utökat sin satsning på matupplevelsen och nyligen även börjat med vin. Roliga evenemang med kända gästkockar, krögare och sommelierer. De har även en delibutik där du kan köpa alla goda tomater och grönsaker de odlar själva, men även de godaste delikatesserna från sydeuropa.
– I Farhult ligger Jaja Napoli, en pop-up foodtruck som bakar sjukt goda napoletansk pizza med bästa råvarorn direkt i bakluckan på lastbilen. De har ett unikt koncept och det närmsta napoletansk pizza jag lyckats hitta i Skåne.
– Ett hotell jag gillar är MJ’s i Malmö. Här har man verkligen tänkt på allt – nyskapande, unik matlagning, fantastisk service och bra bemötande. Det finns kul rätter på menyn och spännande vinlista. Och oavsett om du hänger i baren, sitter i restaurangen eller bor på hotellet så får du allt du önskar dig i en unik och exotisk miljö med “utomlandskänsla”.
Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Skåne är ett mat-mecka med mycket bra och spännande utspritt över hela Skåne, men med långa sträckor mellan vilket gör det svårt att kunna uppleva allt till max. Men jag saknar en del lokalt nära där jag bor i Viken – något så enkelt som en bra pizzeria, en ordentlig hotellsatsning i Höganäs och bättre och fler restauranger i Ängelholm. Helsingborg har alla förutsättningar för att bli en enormt bra restaurangstad, men krögarna behöver gemensamt satsa på att höja service och kvalitet och gör man det kan man på sikt utmana Malmö på allvar.
Var ska du vara gäst framöver?
– I helgen ska jag inte vara gäst någonstans, men hade jag fått drömma fritt finns det ofantligt många bra restauranger jag skulle vilja uppleva som gäst i Skåne. Högst upp på listan just nu är Smörtaxen i Landskrona, nystartade Bjerreds Station och Smedjans Mat & Logi i Tomelilla.