Veckans Gäst: Rob Love

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Malmöbon, mångsysslaren och vinimportören Robert “Rob Love” Ureke guidar oss genom Skåne och tipsar om sin bästa krog i Malmö, en vinbar i Kristianstad och en favorit på Österlen.

Vad är ditt bästa restaurangminne i Skåne?
– Bästa restaurangminne måste vara på Lyran i Malmö, där jag njutit av otroliga avsmakningsmenyer, gång efter gång. Och när Jörgen, Oliver, Jocke och Onni öppnat flaskor från vinkällaren och det slängs på köttbitar på grillen och bakas bröd mitt i natten. Det var ett par år sedan nu, fast de kvällarna glömmer jag aldrig. Eller när jag, Elio Sandri, Alessandro och Luna kom in på Lyran mitt under service utan att ha bokat i en överfull restaurang och fick lov att dela en flaska Clos Rougeard Brézé 2012 ståendes. Har många Lyran-minnen, det var ett tag sedan jag var där sist, så det är nog dags för ett kärt återbesök.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, fikar eller bor på hotell?
– Service! Ett välkomnande, att personalen ser en och hälsar när man kommer in. Eftersom jag jobbar med vin, så uppskattar jag en bra vinlista i tryck och inte en meny på en jäkla padda, jag uppskattar verkligen inte QR-kodsmenyer. Sen att det finns flera vegetariska alternativ som är genomtänkta, och inte bara ihopslafsade, det är väldigt viktigt för mig. När jag fikar går jag till ställen som bakar själva och försöker undvika alla kedjor, jag går gärna till mindre lokala kaféer som drivs av eldsjälar som Abel och Souphy på Pic Nic i Malmö. Vad gäller hotell, så är rena rum utan mattor det viktigaste för mig.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
Mýran i Malmö är mitt absoluta favoritställe, en magisk plats där allting kan hända. Jörgen och Mirjam avväpnar en med kärlek direkt när man kommer in, och de får en att känna sig som hemma hos en familjemedlem i filmen Svart Katt Vit Katt.

Hos Talevskis i Stadsparken i Lund. Otroligt hög nivå på alla plan, fantastisk vinlista kurerad av ingen mindre än min absoluta favoritsommelier Erik Schneider kombinerat med fantastisk mat och otroliga cocktails gör det till en utav mina absoluta favoritställen i Skåne. För att inte tala om familjen som driver Stadsparken, de skulle jag kunna skriva en mindre novell om.

– En annan favorit som är en riktigt pärla i Skåne är Bara Vin & Bistro i Kristianstad. Cecilia och Per är alltid välkomnande och tar emot en med ett leende och mycket värme. Med en otrolig hög kompetens, guidar dom en rätt till precis det man önskar i glaset. Maten är rustik med finess, där det inte tummas på kvaliteten.

– En absolut favorit är Talldungen i Brösarp! Där man alltid är hjärtligt välkommen fast än man inte bokat rum eller bord och där det oftast är fullbokat, så gör dom det där lilla extra varje gång i mån av tid och plats, och löser något åt en, ett glas vin på gården med lite tilltugg. Det är inte så konstigt att de varje år blir överösta med stjärnglitter, det är för att de är stjärnor. Mitt livs bästa sömn hade jag på Talldungen, så pass att jag frågade vad det var för sängar de hade. Vilax om någon undrar.

– Save the best for last, Sauvage i Malmö! Med hjärta och övermycket själ, får man matkreationer i absolut världsklass. Med David hemkommen från Paris och Daniel Petersson som är en Sveriges bästa sommelierer bakom rodret, så har denna duo verkligen fått till en riktig “bistro parisien” med en kontinental känsla i Malmö. Maten är välgjord och genomtänkt och vinparningarna likaså, det går även bra att bara glida in på ett glas eller två fastän man inte bokat bord.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Det vill jag inte berätta om än, för det planerar jag själv att öppna…

Var ska/vill du vara gäst i framöver?
– Jag kommer vara gäst på ställena ovan, och hänga mycket på Mikkeller Pop Up Moriskans Trädgård där jag också jobbar, och kommer även besöka bland annat Mygel, LoCali, BISe, Döängen Pizza under sommaren och massa andra ställen jag ej besökt tidigare med hjälp av High Five Skåne. Jag är väldigt nyfiken på Tumült i Ystad, och Ivan’s nya ställen Östarps Gästgivaregård, han har dessutom tillagat en utav de godaste rätter jag någonsin har bjudit min palett på, så det ser jag verkligen fram emot.

Publicerad  4 juli 2024

Info

Läs också…

Caféer på Österlen

Caféer på Österlen

Vi listar elva riktigt bra och mysiga caféer, fik och bagerier att besöka på Österlen.  St Olof: Byvägen 35...

read more