Veckans Gäst: Hördur Thorgilsson

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Sibbarpsbon Hördur Thorgilsson berättar om var han haft sin bästa restaurang-upplevelse, var man äter Sveriges bästa BBQ och vilken bar i Malmö som skakar bäst cocktails…

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Då måste jag svara Talldungen i Brösarp. Det är så mycket kärlek och kompetens bakom hela initiativet, både som hotell och restaurang. Vi var ett gäng vänner som hade en fantastisk kväll där. Vi tog en femrätters med dryckespaket och lät personalen bestämma allt. Sammanhanget, miljön och personalens passion gjorde upplevelsen magisk. Vi avslutade med en grappa och cigarr nere på gården som krona på verket.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Det är sammanhanget som gör situationen så klart. Jag lockas av design, miljö, ljus och ljud, men stannar och återvänder om det erbjuds kvalité. Kvalité när det gäller personalens passion och kompetens. Kvalité när det gäller råvaror och smak.

– Jag gillar inte ställen som försöker vara allt utan dras till ställen som nischat sig och gör EN sak väldigt bra. Man märker när personalen tycker om det de gör och jag tillhör kategorin gäster som älskar när personal förklarar vilken humle de använt i en Hazy New England IPA eller hur kalkrik jorden är i norra Frankrike.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– Ett ställe som är värt en omväg är Dinahs Place i Abbekås. De har fantastiska smörrebröd! Det är danskt och genuint och allt är hemmagjort där.
– Ytterligare ett ställe med tema “kärlek och kompetens” är Holy Smoke i Nyhamnsläge. Här kan du få Sveriges bästa BBQ och även få med dig en näve nyskördad chili eller habanero.
– Hos Trivas på Råå är det mycket god mat och trevlig miljö i restaurangen. Dessutom har de  ett mysigt litet spa och hotell.
– En ”krog” bakom Malmö Centralstation som jag gillar är Stormgatan – Taproom by Hyllie Bryggeri. De har rullat in en foodtruck i bryggeriet, byggt en bar och ställt fram ett gäng långbänkar – genialt! Obstructed Visibility därifrån är en otrolig hantverksöl som är min hangup just nu.
–  Solgården B&B i Maglehem är superfint, supermysigt och med fantastisk service. Det är ett par från Stockholm som flyttat ner till lilla Maglehem för att öppna ett B&B och de gör ett fantastiskt jobb.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Det skulle vara gott med fler och mindre ”fine-wine-systembolag” – i Saluhallen i Malmö hade det suttit fint att ha en till exempel! Även en till cocktailbar i Malmö hade varit bra, Care/Of är ju den enda riktiga renodlade Cocktailbaren i Malmö så där finns definitivt utrymme för fler. Sen är det min genuina uppfattning att ett ställe som är riktigt bra kan ligga precis var som helst och folk kommer ändå hitta dit. Ställen som till exempel Talldungen som har ett helt koncept, med boende och matupplevelse kan du placera i vilken lilla by som helst.

Var ska/vill du vara gäst i framöver?
– På min lista har jag både Mutantur och Aster i Malmö. Jag har hört mycket bra om dem och fortfarande inte hunnit dit.

Publicerad 11 mars 2022

Info

    • Namn: Hördur Thorgilsson
      Ålder: 46 år
      Ort: Sibbarp
      Sysselsättning: Har tidigare arbetat i restaurangbranschen, jobbar nu som konsultchef på Knowit.
      Bästa restaurangminne
      Brösarp: Talldungen
      Fem favoriter i Skåne
      Abbekås: Dinahs Place
      Nyhamnsläge: Holy Smoke
      Råå: Trivas på Råå
      Malmö: Stormgatan – Taproom by Hyllie Bryggeri
      Maglehem: Solgården
      Gäst framöver
      Malmö: Aster
      Malmö: Mutantur

Läs också…