Veckans Gäst: Per Andersson

High Five Skåne låter kända och okända personer berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver. 

43-åriga Per Andersson är bosatt både i Malmö och på Österlen och älskar att upptäcka nya restauranger som har något unikt. För High Five Skåne berättar Per var han äter Malmös bästa lunch, en nyfunnen krogfavorit vid Rörum och ett favoritställe i Skivarp som har en gedigen vinlista.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Jag var på Bastard (numera Ruths) en blåsig höstdag 2011. Lokalen var helt full och stämningen och ljudvolymen var hög av musik med slammer från köket och glada folk! Det kändes som om man befann sig på en annan plats än i Malmö, typ London? Jag hade flyttat in till stan från landsbygden och detta var verkligen något nytt för mig. Jag frågade lite snällt om det fanns ett bord för oss, men fick som svar på kaxig malmöitiska att ”vi har fullbokat resten av månaden”. Efter att vi väntat i över en timme fick vi dock en plats längst in i restaurangen och vilken upplevelse det blev. Allt från bemötandet och kunskapen till servisen och viner som jag aldrig varit i närheten av. Den goda stämningen och att man faktiskt kunde äta inälvsmat som smakade bra, det var bara wow! Efter detta har jag haft många restaurangupplevelser och många som har varit bättre men det var den dagen som blev startskottet för mitt stora mat- och vinintresse.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, fikar eller bor på hotell?
– Första kontakten, ett varmt välkomnande och att man blir sedd som gäst från första stund är viktiga faktorer. Men maten är ju såklart viktigast! Jag går ju mycket efter rekommendationer och då främst är det ju att maten skall vara något speciellt. Letar dock oftast efter det där lilla extra förutom bra mat och service! Upplevelser som till exempel en solnedgång, grym musik i bakgrunden, vacker utsikt, fint upplagda rätter, coola viner. Eller bara att få sitta i en skön och otrolig snygg soffa med en god drink i handen.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– På Saltimporten försöker jag äta så ofta jag kan, bästa lunchen i Malmö! Det är alltid leverans av maten och man blir välkommen på ett otroligt varmt sätt av pågarna som jobbar där.

Ulla & Folkes mat & vin är ett fantastiskt ställe som ligger på en gård en bit utanför Kivik. Jag har varit här både på vintern och sommaren och det känns som man sitter hemma i vardagsrummet hos Jonas och gänget. Grym service och personalen är otroligt kunniga! Här får man höra många historier under kvällens gång. På sommaren sitter man ett stenkast från äppelodlingen och njuter av den härliga menyn, atmosfären och utsikten.

– Vollmers må vara bäst i Malmö, men om man vill få en upplevelse med en lite tunnare plånbok så rekommenderar jag alltid Kockeriet. Har varit här några gånger och kommer garanterat hit igen. Deras sjurättersmeny håller hög klass och att man sitter i en gammal byggnad som är flera hundra år förhöjer upplevelsen ännu mer.

– En nyfunnen favorit mellan Rörum och Sankt Olof är Stjärnbryggeriet som ligger precis intill landsvägen. Här är det familjär stämning och trevlig personal. De har egen öl från gården, grym vinlista och en meny som består av cirka tjugo mellanrätter. Allt i min smak!

– Eftersom jag är uppväxt i Skurups Kommun i den lilla byn Skivarp så måste ett tips vara med härifrån. Det finns flera riktigt bra ställen i området som till exempel Bongska Huset och Hörte Brygga men jag vill tipsa om Pillehill. Sitter man här och tittar ut över fälten blir utsikten som en vacker tavla. Man behöver inte äta av deras meny, man kan bara ta in deras ost- & charkbricka med en flaska rödvin. Deras vinlista är enorm och en av Skånes bästa.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Som Malmöbo är man väldigt bortskämd med bra restauranger och enormt stort urval. Men något jag har saknat sen jag flyttade hit för 15 år sedan är något schysst ställe nere vid Ribersborg. Ett avslappnat ställe man kan ta en god drink eller ta in någon sharingmeny med sina vänner en varm sommarkväll.

Var ska/vill du vara gäst i framöver?
– Jag och min sambo har försökt boka Kalcium några gånger när vi är ute på Österlen, men nu skall vi dit i vinter. Det gamla Mejeriet mitt i Sankt Olof har verkligen fått fina recensioner, så jag ser verkligen framemot mot deras avsmakningsmeny. Sen måste jag bara till Saluhallen och käka på Papi och deras pasta all’arrabbiata snart, det är allt för länge sedan nu.

Publicerad 29 oktober 2024

Info

Läs också…

Malmös vinbarer

Malmös vinbarer

Malmö är känt för sina många vinbarer som erbjuder allt från naturviner till exklusiva flaskor. Här listar...

läs mer