Veckans Gäst: Teddy Landén

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Teddy Landén bor i Malmö och är bland annat styrelseledamot i Sällskapet Malmö Akvavit. Här berättar han om sitt bästa AW-ställe, ställen som levererar en helhetsupplevelse och vilken krog i Malmö som står högst upp på önskelistan just nu.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Strax innan Ivan Jurman, belönad med Skånska Gastronomipriset 2015, sålde sin krog Kv Åkern i Malmö bjöd vi min 50-årsjubilerande barndomsvän på en fixerad femrättersmeny som var fullständigt delikat komponerad. Hela måltiden blev, tack vare personal med “fingerspitzgefühl”, en extremt angenäm upplevelse.

– Och innan Sveriges första kvinnliga Michelinkock Titti Qvarnström, också hon tilldelad Skånska Gastronomipriset, lämnade restaurang Folk Mat & Möten vid Nobeltorget för att istället ta över köket på Häckeberga slott, fick jag uppleva en middag med en rad smårätter, som tillagats för att gå ihop med en rad viner från Gavelin Wine. Det var en match made in heaven! Smakerna gifte sig på ett förbluffande sätt och vin och mat lyfte varandra.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Det viktigaste för mig är att känna att personalen är där för att de älskar sitt jobb, älskar att leverera en upplevelse av toppklass för gästen – att jobbet är nåt betydligt mer än att bara langa fram en tallrik käk eller en elektronisk rumsnyckel.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– Jag har en softspot för Bykrogen i Österslöv, strax norr om Kristianstad, som alltid levererar en helgjuten upplevelse. Där kan ett sällskap till och med få vara med och tillaga sin måltid, ungefär som hos Tareq Taylor på Kockeriet i Malmö.

– Restaurang Laziza på Baltzarsgatan i Malmö har en helt formidabel libanesisk buffé som gör lunchen till en kulinarisk upplevelse. Bara deras hummus är värd besöket!

Hörte Brygga nära Abbekås på Sydkusten levererar både fina smaker och en rumslig upplevelse.

En Gaffel Kort På Maritim i Simrishamn har, förutom synnerligen fin mat, också en imponerande dryckesmeny för oss som gillar finare maltdestillat. Kanske främst från svenska High Coast.

– Jag måste rekommendera Escama på Fersens väg i Malmö som kombinerar en avslappnad AW-atmosfär med något som nästan liknar fine dining. Det är bara trafiken utanför som drar ner betyget.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Jag skulle definitivt besöka ett etablissemang som komponerar en meny till fin sprit istället för till fint vin. På samma sätt som vin och mat kan lyfta varandra tycker jag att ett fint destillat kan accentuera de noga planerade smaker som finns i maten. Det närmaste vi kommer här i Skåne är förmodligen Backafallsbyn på Ven som ju till och med har ett eget destilleri.

Var ska/vill du vara gäst i framöver?
– Jag skäms att erkänna det, men jag har fortfarande aldrig varit på tokhyllade restaurang Lyran vid Jesusparken i Malmö, trots att jag bor med en obruten siktlinje mot nämnda krog. Dit ska jag! Och så måste jag ju förr eller senare ta mig ut till Talldungen i Brösarp som jag hört så mycket gott om.

Publicerad 30 maj 2022

Info

Läs också…