High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.
Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås under de tidiga åren. Gastronomi och värdskap i absolut världsklass i en miljö där man kände sig omhändertagen, bortskämd och avslappnad. Helt klart det bästa jag ätit och upplevt i Skåne.
Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Bemötande och engagemang. Det finns inget som förstör upplevelsen av en middag så mycket som arrogant och oengagerad personal, på samma sätt blir helhetsupplevelsen så mycket bättre med trevlig och kunnig personal, oavsett gastronomisk nivå.
Vilka är dina favoritställen i Skåne just nu?
– Ruths i Malmö har samma fina råvaror, fantastiska matlagning och goda viner som under Bastard-tiden men med lyxen (för en småbarnsfamilj) att man kan njuta av det på dagtid också.
– Nachos Food Truck vid Höganäs Bryggeri där Ignacio ”Nacho” Kochnowicz lagar helt magisk Argentinsk street food, så gott att man okynnesäter en extra portion bara för att det är så jäkla gott.
– Talldungen, ja alla vet! Det är bra mat, massor av gott vin, fantastisk miljö och personalen…där snackar vi omhändertagande. Alltid bra.
– Falafel Baghdad på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Alltid superglad personal och stans bästa ”kebab i irakiskt bröd”.
– Gustafs på Österlen kör vedugnspizza, gott i glasen, en glad pizzabagare och grymma spellistor. Bra totalupplevelse alltså.
Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Jag hade tyckt att det varit roligt om det öppnat en restaurang som serverar autentisk koreansk BBQ, jag har länge grävt ner mig i diverse kokböcker och TV-serier i dito ämne och det är någonting som verkligen lockar mig med det koreanska BBQ-köket. Så det ser vi fram emot 2022.
Var ska du vara gäst framöver?
– Det blir till att gästa på Holy Smoke BBQ där jag jobbar eftersom vi håller öppet ett par helger till innan säsongen är förbi. Men hade jag varit ledig så hade jag nog siktat in mig på Bouchon för middag och efterhäng på Gustavino. Bouchon för att de alltid levererar, i allt från mat, dryck och service. Gustavino är så opretentiöst och enkelt med goda viner, god öl och riktigt fin charktallrik, helt klart en pärla.
Publicerad den 2 september 2021