High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.
Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– En fantastiskt speciell kväll på Höganäs Hamnkrogen med skaldjur, moule marinière och en Riesling som just denna kväll aldrig smakat bättre.
Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Att maten och vinet lever upp till det jag förväntat mig och presenteras på ett proffsigt sätt. Akustiken är mycket viktig för att kunna föra ett samtal, musik givetvis helt okej men då på den lugnare skalan.
Vilka är dina fem favoritställen i Skåne just nu?
– Som pensionär är det gott att kunna bestämma dagens rytm. Det bli ofta en vällagad lunch på Hotellet & Co i Höganäs. Jag väljer gärna dagen med skånsk äggakaka med fläsk eller lever. Vill man lyxa till det med en god pizza är bussen ut till Mölle och Mölle Krukmakeri i den mysiga miljön ett fint alternativ. Ceasarsalladen på Rya golfkrog söder om Helsingborg är perfekt efter en golfrunda. Ett besök hos barnen i Malmö kan lätt avrundas på Nobes som serverar en mycket god vegetarisk kålpudding. Eller vid Davidhallstorg hos Köket Lu med nudlar och fläskkött eller dumplings, det blir aldrig fel. Nu är jag så mätt efter att ha tänkt på mat så vi behöver ett spa på Hotell Skansen i Båstad, och när matlusten kommer kan det vara gott att slappna av i matsalen med en ryggbiff och tillbehör eller en av deras fiskrätter.
Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Eftersom jag är en storälskare av Mallorca och deras viner och matkultur önskar jag att Höganäs kunde öppna upp för lite mer enklare ställen med tapas och ett glas vin i all enkelhet vilken dag i veckan som helst. Givetvis är vi i Höganäs stolta över ställen som Garage Bar, Holy Smoke, Mölle Krukmakeri och Blå Hallen som satt Höganäs på utflyktskartan. Det ger mersmak till att fler ställen kan öppna.
Var ska du vara gäst framöver?
– I helgen ska jag ta hand om gäster, och vi kommer äta och dricka in hösten med ankbröst, brysselkål och rödkål från några av närodlarna runt omkring oss. Hösten har mycket gott att bjuda på. Snart blir det julbord och då ska jag vara gäst på Slagthuset i Malmö där Världens Snabbaste Allsång kör sin julshow. Det ser jag fram emot!