Veckans Gäst: Pär Walberg

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Pär Walberg från Brösarp på Österlen guidar bland hamburgare, brödbodar och vegetariska alternativ.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Vi hade en begravningsmiddag på Talldungen för cirka 20 gäster. Efteråt fick jag höra att personalen var något orolig för hur detta skulle hanteras, men det blev dock en av de trevligaste och roligaste middagsfester vi haft, fullt av trevliga minnen och historier om den avlidna. Och maten, servicen och mottagandet var superproffsigt.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Jag är inte mycket för vita dukar, stram personal eller fine dining. Maten ska smaka bra, det ska vara bra råvaror, och rätterna ska vara lagade med omsorg. Och gott att dricka till, gärna naturvin. Servicen ska hålla rätt nivå, inte stramt och inte heller kamratligt. En trevlig miljö gäller alltid!

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– En burgare tar jag gärna på Österlenburgare i Vitaby. Här får jag en burgare som jag vill ha den, ren och god i smaken, och inte så kladdig som man kan få ibland.

– Åker vi till Malmö där vi har våra barn blir det gärna brunch på Mygel. Här är en enkel och trevlig miljö och innovativa rätter. Sist fick vi bakade auberginer med yoghurt, harissa-olja och lite grönt, mycket gott!

–  Talldungen för en trevlig kväll. Här finns allt man kan önska – mat, dricka , fin miljön och en supertrevlig personal.

– Ska man ha bra grönsaker i närheten av oss är det Heliga Källans Gårdsbutik i St Olof. Här finns bland annat direktimporterad avokado från Italien.

– Bästa brödet i trakten har Ravlunda Hantverksbageri. Man bokar surdegsbröd på beställning via hemsidan, och hämtar det i en brödbod vid vägen. Noll svinn!

– Om jag vill ha en god köttbit går jag till Österlens Kött & Vilt. De har närodlat och bra kött och de känner sina producenter och de kan alltid ordna fram vad man vill ha.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Inget, här finns allt, men möjligtvis en liten krog på nära håll så man kan cykla hem!

Var ska/vill du vara gäst i framöver?
Holy Smoke på Kullabygden vill jag gärna besöka, jag har hört så mycket bra om detta men aldrig kommit dit.

Publicerad 21 juni 2022

Info

    • Namn: Pär Walberg
      Ålder: 69 år
      Ort: Lönhult/Brösarp
      Sysselsättning: Pensionär och “diversearbetare” efter 40 år inom it-branchen.
      Bästa restaurangminne
      Brösarp: Talldungen
      Fem favoriter i Skåne
      Vitaby: Österlenburgare
      Malmö: Mygel
      Brösarp: Talldungen
      St Olof: Heliga Källans Gårdsbutik
      Ravlunda: Ravlunda Hantverksbageri
      Brösarp: Österlens Kött & Vilt
      Gäst framöver
      Nyhamnsläge: Holy Smoke

Läs också…

Rob Love

Veckans Gäst: Rob Love

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst…
» Läs mer
Malmös vinbarer

Malmös vinbarer

Malmö är känt för sina många vinbarer som erbjuder allt från naturviner till exklusiva flaskor. Här listar...

läs mer