Veckans Gäst: Bengt Dahlberg

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Pensionären Bengt Dahlberg bor på Kullabygden och har ett stort intresse för mat. Här tipsar han om sina bästa krogar just nu.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Ett besök på Bloom in the Park 2010 har etsat sig fast i minnet. Mat, miljö och personal var högt över mina förväntningar. Ägaren guidade oss genom kvällen på ett begåvat sätt, jag vill minnas att han firade något just den kvällen och bjöd på en otroligt god Barolo.

– Jag minns också gärna ett besök på dåvarande Bastard (numera Ruths) med hela den dansk/italienska släkten på besök. Kvällen var som gjord för minnesbanken. Maten, personalen och vädret “peakade” och när tillslut även min svårflörtade danska svärmor nickade belåtet mot köket förstod vi alla att vi upplevde något speciellt.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, fikar eller bor på hotell?
– Jag ser mat, personal och miljö som lika viktiga, lite som talesättet om kedjan och den svagaste länken. Första intrycket är viktigt för mig, att lokalen och personalen är välkomnade. Och luktar det dessutom gott är mycket vunnet.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?

– Jag tycker att Mutantur i Malmö passar mig bäst på denna sidan sundet. Jag gillar helheten på den krogen. De två stegen ner från gatuplan ger en skön utsikt över gatuplanet. Lokalen känns ombonad och inte för pretentiös och käket funkar utmärk för mig. Deras raggmunk är ett måste.

La Maison Française som ligger i Ingelsträde är en “lunchrestaurang royal” för mig. Jag drömmer om deras goda anka!

– Vid mitt första besök hos Aster i Malmö serverades jag en friterad bläckfisk som i princip var perfekt! Tyvärr har den försvunnit från menyn men många nya favoriträtter har tagit vid. Deras drinkar är något jag också fastnat för och även valet av musik imponerar.

BARBARA i Höganäs är hemmarestaurangen för mig som jag ser som en kär kamrat. Jag går dit både för att dinera och träffa vänner och jag känner mig också bekväm med deras viner. Favoriter på menyn just nu är burratan och deras tartar.

– Den perfekta sommarkrogen är Ruths i Malmö med sin charmiga bakgård. Ta in charkbrickor, vin och pizza sen är man hemma! Personalen gör att man känner sig bekväm och det känns lite som en gårdsfest där.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Jag skulle gärna sett att det öppnade ett riktigt bra ramen joint i Malmö eller i Helsingborg.

Var ska/vill du vara gäst i framöver?
– Är spänd på hur BARBARA i Höganäs kommer bli med Titti Qvarnström i laguppställningen. Jag tror att Höganäs kommer ha en toppkrog här!

Publicerad 26 september 2023

Info

  • Namn: Bengt Dahlberg
   Ålder: 65 år
   Ort: Jonstorp
   Sysselsättning: Pensionär
   Bästa restaurangminne
   Malmö: Bloom in the Park
   Malmö: Bastard (Ruths)
   Fem favoritställen i Skåne
   Malmö: Mutantur
   Ingelsträde: La Maison Française
   Malmö: Aster
   Höganäs: BARBARA
   Malmö: Ruths
   Gäst i framöver
   Höganäs: BARBARA

Läs också…