Veckans Gäst: Cajsa Rosqvist Olsson

High Five Skåne låter kända och okända personer berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Lundabon Cajsa Rosqvist Olsson tipsar om sitt bästa frukostställe i Malmö, var hon äter den bästa pizzan i Skåne, Ystads mysigaste innergård för ett glas vin och vilken kvarterskrog i Lund som aldrig gör henne besviken.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?

– Första gången jag kom i kontakt med Lyran i Malmö var för nio år sen vid min möhippa, det var en fantastisk matupplevelse som föll mig helt i smaken. Det jag gillar är att menyn är satt till att välja mellan två varianter och att de med så få råvaror kan trolla fram magiska rätter. Älskar även att de lagar menyer efter säsong och håller sig till närproducerat. Tycker även miljön på Lyran är magisk, det känns som att komma hem till någon för att få njuta av en ”privat” middag.

– Jag var nyligen och åt på Smörtaxen i Landskrona, det är en restaurang som jag länge har velat besöka. Men då hajpen är så stor över denna restaurang och chansen att boka är nästintill obefintlig, så var lyckan fullständig när vi lyckades få ett bord. Det är en härlig spännande miljö med mycket intryck och tema som är gäller. Jag faller för känslan av en hemmamiljö vilket gör att det är fine dining men utan det lite traditionella och tråkiga. Maten var fantastisk, smakerna sitter och kreativiteten är hög. Som till exempel rätten ”Två smala med mos”, man kunde känna varje smak av en smal korv fast det var endast en liten munsbit med avancerat skum. En sak som jag uppskattade var att det var generöst med kolhydrater, för det behövs med tanke på att de absolut inte snålade med drycken som ingick i priset.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, fikar eller bor på hotell?

– För mig är absolut god service viktigast. Jag vill ha personal som gillar sitt jobb och finner det intressant och utmanande att gör besöket till något att minnas. Finns det något mer positivt än personal som njuter av sitt jobb och där leendet även når ögonen?

Vilka är dina fem favoritställen i Skåne just nu?

– Ett ställe som legat som favorit sedan de öppnade är Klostergatans Vin & Delikatess i Lund. Trots många besök där, har jag aldrig gått därifrån och varit besviken på maten. Favoriten på menyn är en klassisk liten råbiff med pommes som är min guilty pleasure. Trots deras höga kvalitet på maten så är miljön mysig och genuin.

– I Malmö är Ruths favoriten för att inta en helgfrukost på. Älskar den kontinentala känslan av att sitta där bland allt folk och lurviga fyrbenta familjemedlemmar. Ruths Rågtallrik med en hederlig bryggkaffe som fylls på när man sitter med tom kopp av serveringspersonal som uppmärksammar en. Sen ska det tilläggas att något som förgyller besöket lite extra är om det finns kvar en nybakt croissant att inta innan man ger sig ut för eventuellt lite shopping.

– Vi har sommarstuga i Ystad och befinner oss därför ett par veckor varje sommar i denna stad. Min favorit har då blivit Gränden både för lunch och middag, att sitta på deras innergård och njuta av en poké bowl med ett glas vitt vin är sommar för mig. Stället är så populärt inom familjen så dottern till och med sommarjobbade där en sommar och träffade då sin sambo.

Örum 119 på Österlen gör nog den godast pizzan i Skåne enligt mig. Jag avslutar gärna med en glass från deras egen glasstillverkning.

– Torvehallarna i Köpenhamn är en favorit så lyckan blev ju total när Malmö Saluhall öppnade och på något sätt påminde om Torvehallarna. De har något att äta för hela familjen och pulsen där är alltid hög och vibrerande. Vi har tre år i rad även passat på att delta på deras årsfirande av Saluhallens öppnande, ett härligt sätt att få testa sig igenom de olika restaurangerna och vad de har att erbjuda i matväg.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?

– Fler kvarterskrogar i Lund! Men jag förstår problematiken med hur staden är uppbyggd och att en stor del av innevånarna flyr staden under sommaren vilket ger det tuffa förutsättningar för krögarna. Har ändå börjat fundera på att flytta till Malmö för att få ta del av känslan av att varje stadsdel lever upp.

Var ska/vill/önskar du vara gäst i framöver?

– Har i så många år bara hört så gott om Talldungen i Brösarp. Skulle gärna vilja åka dit med man och hunden för att vandra på skåneleden för att sen avsluta med en god middag. Ryktet säger även att de ska ha en väldigt bra och gedigen vinkällare.

– Jag tror att Ava vinbar i Malmö är ett ställe som skulle passa mig som hand i handsken, både när det kommer till mat, vin och miljö.

Publicerad 2 juni 2025

Info

Läs också…

Lunchguide Lund

Lunchguide Lund

Lyxlunch, klassisk husman, vegetarisk eller budget? Vi listar våra bästa ställen i Lund som serverar något...

läs mer