Veckans Gäst: Robert Kingbrant

Varje vecka låter High Five Skåne en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Höganäsbon Robert Kingbrant har jobbat 20 år i restaurangbranschen. Här ger han tips på några matiga favoriter runt om i Skåne.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– När jag fyllde 40 år i somras så tog min sambo med mig för ett besök med övernattning på Weinbergs Hotel utanför Trelleborg. Bemötandet var personligt och vänligt, och vi fick genast upp en flaska champagne på rummet med lite snacks vilket var en perfekt start medans vi gjorde oss iordning. Vi bad om en fördrink ute på gården och fick en “coffee negroni tonic” – de hade gjort en vanlig negroni, låtit den dra över natten med rostade kaffebönor som serverades på is med tonic. Den var helt fantastiskt!

– Middagen hade fokus på det som odlades i trädgården utanför och det var en av de bästa middagarna jag haft i mitt liv, och jag har haft en del middagar. Vi åt en lång avsmakningsmeny som avnjöts i det stora orangeriet och flera av rätterna slog oss med häpnad över hur innovativa, smak-kraftiga och välbalanserade de var. Vi lämnade matsalen nöjda, mätta, glada och imponerade över hur de lyckats leverera en så fantastisk upplevelse. Helt klart den bästa middagen jag varit på i Skåne men den kvalar också in på mina topp fem middagar of all time.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Uppmärksamhet, lyhördhet, en härlig miljö och god mat. Det vill säga det viktigaste är att personalen uppmärksammar dig ordentligt så du känner dig riktigt välkommen, lyssnar på dina frågor och önskemål och att maten har höga smaker – våga krydda!

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– Ett litet undangömt café med en trädgård att förlora sina tankar i är Lilla Ro Café i Vejbystrand. Förutom alla godsaker till kaffet så kan du förbeställa något av det bästa nybakade surdegsbröden i Skåne till lördagsmorgonen. Har du koll på deras sociala medier så kan du lyckas få plats på en av deras magiska pizzakvällar. Ingen går härifrån besviken.

– En gård där man värnar om det naturliga är Lindegrens Gårdsbutik i Sinarpsdalen utanför Båstad. Djuren betar fritt i området och köttet är fantastiskt. Kombinera ett besök med en promenad i Sinarpsdalen, storslagen natur minst sagt.

– På Vejby Vingård i Vejbystrand utanför Ängelholm, bestämde sig Jeppe Appelin, en tidigare arkitekt sig för att sadla om och bli vinmakare. Till skillnad från de flesta andra vingårdar i Skåne så arbetar han nästan uteslutet med rött och orange vin. Jeppe är en otroligt driven och livfull man som verkligen brinner för vad han gör och det visar sig när man får prova hans viner och får en visning av vin marken. Han har på egen hand byggt en stor qvevri lagring för vinerna, det vill säga flertalet stora amforor i lera som sänks ner. Vinet får sedan lagras där cirka tolv månader och “andas”, vi pratar alltså om naturliga viner med smak och karaktär från marken och klimatet runt omkring. Väldigt kul, väldigt annorlunda och en ögonöppnare för många av hans gäster.

Restaurang Aster i Malmö är den lilla men naggande goda restaurangen ute i varvsstaden. Du vandrar runt i en industriell omgivning innan du möts av den ganska avskalade men varma interiören hos Aster. Menyn är inte jättestor utan här vill man kunna fokusera 100 procent på varje rätt och leverera kvalitet rakt igenom. Klart värt ett besök, till och med värt en omväg.

– Skulle du vilja sitta och ta ett glas vin, en kaffe eller en bit mat vid vattnet på den italienska Amalfikusten, åk till Ransviks Havsveranda i Mölle istället. På en gräsplatå vid havet äter du god vällagad mat, bra viner och fikat är underbart. Åk hit bara, tänk inte så mycket.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Jag bor i Höganäs och är en del i Helsingborg. Vad jag saknar här är en klassisk fransk bistro som har öppet på söndagar, en okomplicerad restaurang med familjekänsla. Men just på Söndagar – då finns ingenstans att gå alls av kvalité.

Var ska/vill du vara gäst i framöver?
– Jag väntar med spänning för att se vad Alex Sehlstedt och hans kompanjoner ställer till med för bus på Salthallarna (gamla Höganäs saluhall) när det öppnar i vår. Mest nyfiken är jag på de två restaurangerna Koma och Barbara där Barbara kommer handla om eld i alla dess former och Koma som ska bli lite tuffare och stökigare med naturviner och matinspiration från Hongkong och Sydkorea.

– Sen vill jag även till Talldungen i Brösarp. Jag älskar det här med mindre hotel där du får den där personliga känslan jag nämnde tidigare, att de sedan har kopiösa mängder vin och en bra rustik restaurang gör ju inte saken sämre.

Publicerad 1 april 2022

Info

  • Namn: Robert Kingbrant
   Ålder: 40 år
   Ort: Höganäs
   Sysselsättning: Har jobbat 20 år i restaurangbranschen men arbetar numera i matvarubutik.
   Bästa restaurangminne
   Weinbergs Hotel
   Favoriter i Skåne
   Båstad: Lindegrens
   Vejbystrand: Vejby Vingård
   Malmö: Aster
   Mölle: Ransvik Havsveranda
   Gäst framöver
   Höganäs: Koma och Barbara på Salthallarna
   Brösarp: Talldungen

Läs också…

Kanelbullens dag

Kanelbullens dag

Vi tipsar om 13 caféer och bagerier i Skåne att besöka på Kanelbullens dag.  Det sägs att den klassiska,...

read more