Veckans Gäst: Lena Ruud

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.

Lena Ruud bor i Tygelsjö med sin familj och jobbar inom restaurangbranschen. För High Five Skåne berättar hon om var hon helst äter tapas i Malmö, vilket café hon älskar och vilka krogar hon ska besöka framöver.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Det första jag tänker på är Restaurang Möllan. När jag flyttade till Skåne från Oslo för 16 år sedan var detta ett favoritställe i många år. Vi var alltid ett gäng som hängde där och de har den där mysiga hemtrevliga känslan som man gillar, och sen personalen som alltid var densamma och som alltid kände igen oss.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Jag själv har ju jobbat i servicebranschen i 16 år och det är viktig att man ger ett personligt bemötande och en personlig service. Det kvittar om det är ett nytt ställe eller ett stammis-ställe, jag tycker alltid att det är supertrevligt när personalen ger dig uppmärksamhet direkt. Antingen med ett leende som säger med en blick att man är sedd eller med orden “välkommen, har ni varit här förut?”.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– I Malmö gillar jag Söderholmens Fisk i Saluhallen. Räkmackan är på surdegsbröd med hemmagjord majo, nykokt ägg och sjukt stora fina räkor. Det kan vara det bästa räkmackan jag har ätit faktiskt.

–Jag har bara fikat hos Byvägen 35 i St Olof, men vilket ställe alltså! De serverar ju även pizza ibland så dit ska jag absolut flera gånger, så himla fint café!

– Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag har varit på Escama i Malmö. Här sitter jag ofta i baren och njuter av ett glas cava för att få personlig service av kockarna. Ett tips är att skippa de klassiska “turist-spanska” rätterna, för det finns så mycket annat gott här. Ett tips är att fråga efter dagens rätter som alltid finns på menyn.

Julie Vinbar är ett perfekt pitstop om man skall ha en vinrunda i Malmö city. Beställ in lite goda viner och ostar. Om man får mer “vinfeeling” kan man alltid gå vidare till nästa vinbar, som till exempel Gustavino. Jag gillar verkligen att Malmö har så nära till allt, det blir lite “bar till bar känsla”.

– Skaldjursfat på Johan P, det behövs väl ingen mer introduktion eller hur?

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
–Jag saknar ett riktig bra smørrebrødställe liknande PUK i Köpenhamn. Det ska vara samma känsla som där –  en lite mörk lokal och slitet men med sjukt stora goda smørrebrød såklart.

Var ska du vara gäst i helgen?
– Listan är lång på vad jag vill besöka, men om jag ska ut i helgen så är det Aster som ligger längst upp på listan, jag har sagt att jag ska dit sedan de öppnade. Jag kommer absolut beställa deras grillade bläckfisk vid mitt första besök! Nästa ställe att besöka på listan är ELSA i Malmö och JH Matbar i Ystad.

Publicerad den 21 januari 2022

Info

Läs också…