High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.
Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Allé på Österlen som ligger strax söder om Kivik nära Stenshuvud är en fantastisk upplevelse. De lagar all mat från grunden och värnar om den lokala mathantverket. Maten är otroligt god och en fröjd för ögat. Dessutom har de en fantastisk glad och positiv personal som tar hand om sina gäster.
Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Givetvis att maten håller hög klass, men även att upplägget är tilltalande för ögat. Lokalt och närproducerat och ekologisk är fantastiskt. Trevlig personal som berättar om maten är ett stort plus.
Vilka är dina fem favoritställe i Skåne just nu?
– Överallt på Österlen för här finns många fantastiska matställen. Jag gillar till exempel Allé på Österlen i Svinaberga, Gustafs på Österlen som har napolitansk pizza och ligger i Kivik, Buhres på Kivik och inte minst mitt favoritställe som är Dalängarna som är ett ekologiskt café, hantverksbageri och gårdsbutik. Det ligger fyra kilometer söder om Kivik, längs med väg 9. Där älskar jag att köa på sommaren för att köpa deras goda focaccia och frukostbullar, men också för att ta en “go’fika”. Vilket ställe! En ny upplevelse denna sommaren är Rörum Gårdshotell som ligger på Fridhemsvägen, utanför Kivik. Fantastisk matupplevelse och ett otroligt bemötande som gör en så glad.
Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Jag saknar ett matställe på Vitemölla. För ett par år sedan när Vitemölla badhotell var öppet, så var vi där ofta mitt i veckan och åt deras husmanskost som var väldigt god. Det kändes väldigt lyxigt att promenera ditt mitt i vardagen – det saknar jag!
Var ska du vara gäst i helgen?
– I helgen blir jag ingen gäst någonstans, det blir egenlagad mat med familjen. Det blir rätter med fina och goda råvaror som är inköpta från närliggande affärer på Österlen – allt för att gynna de lokala handlarna är superviktigt för mig.
Publicerad den 27 augusti 2021