Veckans Gäst: Ulrika Andersson

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver. 

Ystadbon Ulrika Andersson lockas inte bara av god mat, utan också av det visuella när det gäller krogar och caféer. För henne är även ett varmt värdskap avgörande vid varje besök. Här delar hon med sig av sina favoriter i Skåne.

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– För cirka tio år sedan besökte vi Daniel Berlins krog i Skåne Tranås (innan han öppnade Vyn) och det var en helt underbar upplevelse. Allt från att bli välkomnad av Daniel själv till flödet av rätter och alla fantastiska smaker var så genomtänkt och balanserat. Mitt i serveringen fick vi varsin filt och vi blev visade ut på gården i den fina höstkvällen för att ställa oss vid en stor brasa. Där blev vi serverade en magisk buljong som han kallade ”smält skogssvamp” och de smakerna och den stunden glömmer jag aldrig. När det sen närmade sig slutet av middagen fick vi in en dessert med salt maräng som var så otroligt god att håren reste sig på mina armar och gör det än idag när jag pratar om det minnet.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, fikar eller bor på hotell?
– Det viktigaste för mig är i första hand bemötandet. Det är alltid människorna som gör stället vart man än kommer och det är så oroligt viktigt att välkomna gästerna på ett genuint sätt. Man kan faktiskt komma undan med en hel del om man bara tar hand om sina gäster. Sen kommer såklart den visuella biten högt på listan. Eftersom jag delvis jobbar som fotograf så är inredning och känsla min grej och det man kan fånga på bild. Jag kan lätt vilja åka till ett visst ställe bara för att jag sett en snygg bild på Instagram. Självklart vill jag gärna ha goda smaker också när jag kommer till en restaurang/café men det är faktiskt inte nummer ett.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– Mitt favoritställe är alltid The Lodge. Där blir man varmt välkomnad av varenda en i personalen och bjuds på en riktigt mysig miljö. Deras spa är underbart och jag gillar att det inte är så stort så man känner inte att det blir så mycket gäster på en gång. Sen är maten och drycken alltid otrolig. Allt från frukost till Afternoon tea, lunch och middag har så genomtänkta smaker och är väldigt visuellt presenterat.

Härden Matstudio i Hannas på Österlen är också en favorit. Här sitter man hemma hos Torkel och Linda i deras stora kök och blir bjuden på den godaste maten och det trevligaste värdskapet man kan tänka sig. Har man riktigt tur så står chablissmörsås på menyn och den är helt otroligt god.

– Man blir man varmt välkomnad och atmosfären är alltid magisk på Köpmangatan 6 i Borrby som också är en favorit. Såklart riktigt god och vällagad mat.

– Varje gång vi är i Malmö är Malmö Saluhall en favorit. Där hittar man massa god mat, allt från pizza, pasta, hamburgare, ramen, fisk och skaldjur till fika, glass och praliner. Hamburgaren på Falafel & Burgers är magiskt god, eller så blir det en pasta på Papi som också är ett säkert kort. Efter maten blir det nästan alltid en kula glass från Favvoglass. Det enda dilemmat när man kommer dit är att välja vad man ska äta. Där är även massa delikatesser att köpa med sig hem.

– Favoriten för mysig butik och café är Enkla Ting. Här bevisar Kajsa och hennes tjejer verkligen att människorna gör stället och välkomnar alltid en med öppna armar. Här bjuds man på otroligt fin inspiration både av inredning och kläder så det följer alltid med något nytt hem. Sen avslutar vi såklart med en fika i deras mysiga café.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Jag kan faktiskt inte komma på något just nu här finns så himla mycket bra i Skåne, särskilt på sommaren så vi är verkligen lyckligt lottade.

Var ska/vill du vara gäst i framöver?
– Just nu ser jag fram emot att Tryffelsvinet ska öppna sin nya restaurang i Ystad. De har en krog i Kivik men den nya kommer ligga bara några minuters gångväg från där vi bor och eftersom italiensk mat är det bästa jag vet så känner jag på mig att det kommer bli många besök där i framtiden.

Publicerad 10 september 2024

Info

    • Namn: Ulrika Andersson
      Ålder: 43 år
      Ort: Ystad
      Sysselsättning: Butikschef och fotograf
      Bästa restaurangminne
      Skåne Tranås: Daniel Berlin (numera Vyn)
      Fem favoriter i Skåne
      Genarp: The Lodge
      Hannas: Härden Matstudio
      Borrby: Köpmangatan 6
      Malmö: Malmö Saluhall tex Papi
      Vallåkra: Enkla Ting
      Gäst framöver
      Ystad: Tryffelsvinet

Läs också…