High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.
Efter 18 år på olika reklam- och kommunikationsbyråer i Göteborg tog Catja Björklund steget och flyttade till Österlen för att starta eget samtidigt som hon förverkligar sina drömmar om ett liv på landet.
Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Innan vi flyttade till Österlen åkte vi till Talldungen under flera år, bara för att äta deras tupplever-fluff, porchetta och lemon posset, och för att dricka löjligt bra viner. Fast jag är ganska tråkig som alltid väljer vin från Labet trots att de har så mycket annat spännande i sin grymma vinkällare. Men oavsett vad man väljer att dricka så känner man sig alltid mer än välkommen hos Emma och company – det räcker att man kliver över tröskeln. Sen är det klart att övernattningen, frukosten (brödet!) och naturen inte gör upplevelsen sämre. Om jag ska nämna ett renodlat maträttsminne så blir det Daniel Berlins rotselleri som han bjöd på under en popup på Kust under Skanör Falsterbo Matfestival.
Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, dricker eller bor på hotell?
– Bemötandet, att man känner sig välkommen på riktigt. Och att man får ”mer” än man får när man lagar mat hemma. Jag vill bli inspirerad och överraskad. Och när det kommer till hotell så är bemötandet dagen efter vid frukosten precis lika viktigt som när man kom. Där finns det inte många i Skåne som slår Örum119, i min mening.
Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– När vi flyttade in i vårt hus insåg vi att vi bodde granne med Österlens bästa lilla gårdsbutik, Bertils’son i Bästekille. Det var den största bonusen med husköpet. Byns bonde säljer sju sorters potatis som är så god att man nöjer sig med smör och salt som tillbehör. Dessutom finns här morötter, lök, kål, ägg och rödbetor som är så goda att de har serverats på Noma. Ekologiskt och närmare än närodlat. Det är en ynnest att trilla över dit i trällor och shoppat till middagen.
– Man har ju lärt sig efter alla matresor att man ska leta efter restauranger med taffliga möbler och lysrör i taket om man vill hitta den bästa maten. Riktigt så ser det inte ut på Mui Gong, men det är nog inte på grund av den tjusiga inredningen som folk går dit. De galonklädda stolarna och plastade menyerna lovade med andra ord gott. Att det dessutom står en kock med 23 års erfarenhet från Kina i köket garanterar ju det. Det var fantastiskt och så starkt att tre av fyra kring bordet hostade i en halvtimme efter en sked buljong laddad med chili oil och komage.
– Det enda jag saknade när vi lämnade Göteborg var riktigt bra bröd och de italienska espressobarerna. Men tack vare Ravlunda Hantverksbageri behöver jag åtminstone inte längre sakna lyxen med att ha nybakat surdegsbröd på helgfrukosten. Idas koncept med förbokade bröd som hämtas i en brödbod och betalas med swish är både smart och smaskens. Att hon köper in helkorn från Warbro kvarn som hon maler själv, i kombination med att hon har rent mjöl i påsen och bara goda baktankar är nog hemligheten bakom brödens höga kvalitet. För mig är det inte helg utan nybakat från Ravlunda Hantverksbageri.
– På Mellangatan 47 i Skanör har vi hängt varje sommar de senaste tio, femton åren. Att stanna till hos Aldo på hörnet, där tvätten hängde på tork över entrén och kön ringlade sig längre än lång hela semestern, var obligatoriskt för att få sin dagliga dos av riktigt kaffe, hantverksglass och alldeles perfekt blandad Aperol. Sedan 2020 är det Karim, kocken som har jobbat på både två och tre-stjärniga restauranger, som äger stället och på skylten står det Da Nonna Gelateria istället för Aldos. Men som tur är slutade Aldo inte att göra sin hantverksglass och tack och lov säljs den där fortfarande. Så oavsett hur de ändrar den övriga menyn inför den här säsongen så är det värt ett besök bara för att njuta av glassen.
– I Gislöv, ett stenkast från Skillinge och Brantevik, i en gammal tegelbyggnad har paret Niina och Jonas skapat BRICK Österlen. En skön mötesplats där man kan klunka närproducerad kombucha, jobba, fika, gifta sig eller bara njuta av både konstverk och utsikten men även shoppa fina inredningsdetaljer och mumsiga grejer. Jag hade en utställning hos dem förra sommaren och gillar verkligen deras kombo av design, konst, och café. Åk dit!
Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Jag saknar en riktig italiensk espressobar. Det finns såklart i Malmö men i sydöstra delen av Skåne saknas det (om jag har fel för ni gärna höra av er till mig). Det finns flera caféer som serverar gott kaffe, men den där smala, bullriga kaffebaren utan sittplatser där det doftar av nymalt italienskt kaffe, där kaffemaskinen behandlas som en husgud och där de aldrig någonsin bränner mjölken. Den finns inte i min del av Skåne i varje fall.
Var ska/vill du vara gäst i framöver?
– Min restaurangönskelista är minst sagt lång efter två år av pandemi, då jag har trassel med hjärtat och har undvikit poppis platser. Jag har till exempel ett helt gäng restauranger i Malmö som jag vill äta mig igenom – Julie, Ruths, Lyran, Maya Cantina, Pink Head. Sen skulle jag gärna vara gäst hos JH matbar i Ystad som säger sig servera moderna skandinaviska mellanrätter utifrån säsong.
– Jag längtar även efter att vara gäst hos Torkel och Linda när de öppnar dörren till sitt hem nu i april. De bor i den gamla skolan i byn Hannas och inom kort förvandlas deras kök till Härden Matstudio, där de kommer ta emot små sällskap med stort matintresse. Jag har smygsmakat några rätter, tjuvkikat på den stora utegrillen och fått en preview av Torkels brinnande intresse för matlagning över öppen eld, så Härden Matstudio är helt klart ett glödhett tips nu i vår och sommar. Om man är nyfiken på deras mat kan man redan nu beställa deras helgkasse med trerätters och käka deras meny hemma. Den ska jag njuta av nu ikväll!
Publicerad 18 mars 2022