High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver.
44-åriga mountainbike-coachen Helena Rimfors från Brösarp guidar till sitt matiga Skåne.
Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?
– Efter en heldag på hojen på Vångabergets DH banor dök det upp en skylt där det stod ”Korv Café”. Vi svängde av vid Kristianstad och besökte Sotnosen. Där blev vi tagna av både atmosfären, korven och kvinnorna bakom Sotnosens hantverksmässiga gourmetkorvar som serverandes på ett opretentiöst och kärleksfullt sätt. En härlig dag, ett skönt ställe och oförglömlig korv! Tyvärr finns inte stället kvar idag.
Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, fikar eller bor på hotell?
– Maten och hyllningen till råvaran och yrket, det stavas passion och det syns lång väg om det finns eller ej.
Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?
– Det flyktiga fenomenet ”favvoställen” är nog just nu Grisen & Draken i Brösarp. Ett färgglatt hak med genuin fast food på lokalt dragen gris och öl från mittemot.
– Restaurangen En Gaffel kort på Maritim i Simrishamn är ett säkert kort om man vill uppleva passion från både kök och servis.
– En chokladfrukost på Minas Chokladstudio i Östra Ljungby vid Fjelkinge stimulerar chokladbegäret hos vilken chokladälskare som helst. Både café och butik.
– Jag hänger gärna vid brödboden på Ravlunda Hantverksbageri, då jag ju gillar att äta ute (i naturen alltså). Så picknickmackor på Idas goda bröd gör mig extra salig.
– Efter en fin löptur på Stenshuvud är en lunch hos Café och Lantkök på Svabesholms Kungsgård utanför Kivik riktigt najs. Man vet att kocken Dan lägger kärlek på den mest enkla vardagslunchen. Det är gott, snyggt och kreativt.
Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?
– Något jag har fantiserat om i många år är att det hade varit kul med ett ställe som nördade ner sig i den fantastiska potatisens möjligheter. En restaurang där potatisen med näst intill ensamrätt fick locka med sin oändliga komplexitet. Här hade jag velat äta allt från enkla rårakor till avancerade avsmakningsmenyer.
Var ska/vill du vara gäst i framöver?
– Jag har fått känslan att hos Pia’s Kitchen i Åhus lyser passionen för råvaran, förädlingsprocessen och upplevelsen för gästen starkt! Jag gillar konceptet med litet sällskap som gästar just HENNES kök.
Publicerad 15 februari 2023