Veckans Gäst: Helena Lindberg

High Five Skåne låter en känd eller okänd person berätta om sina bästa matminnen, favoritställen i Skåne och var de ska vara gäst framöver. 

Vad är ditt bästa restaurangminne som gäst i Skåne?

– På Smörtaxen i Landskrona fick jag uppleva första provmiddagen innan öppning, och jag säger bara vilket ställe det har blivit. Ett ställe som utvecklas hela tiden. Vilken mat, dryck och service, en upplevelse. Missa inte detta inne på Landskronas vackra Citadellområde.

– Smaken av Bouchons kycklinglever med pickles sitter fortfarande kvar i munnen. Så gott i en härlig miljö, en riktig kvarterskrog i Malmö. Jag måste dit snart igen.

Vad tycker du är det viktigaste när du går ut och äter, fikar eller bor på hotell?

– Service är viktigt och ett fint välkomnande. Miljön och smakerna spelar ju också stor roll, och det behöver inte vara fine dining, utan ställen som sätter smakerna i en miljö som sticker ut i all enkelhet och blir en helhet.

Vilka är dina FEM favoritställen i Skåne just nu?

– Ett fantastiskt ställe är Talldungen i Brösarp på Österlen. Mat, dryck, härlig miljö och med ett fin service och värdskap. Ta med vandringsskorna och upplev en fantastisk natur ner mot Haväng.

– I Landskronas vackra konsthall ligger vinbaren Thimans vinbar. En vacker miljö och originalmöbler och inredning från 60-talet. De ha ett stort urval av viner och god mat. Tänk en kväll med solnedgång över vallgraven, Citadellet och ett gott glas vin…

Billströms Fisk i Rydebäck är en fin delikatessbutik och med bra service. De har kött, fisk, gott bröd, hemmagjord glass och ost. Ja allt vad du kan tänkas behöva inför en god middag hemma.

– Ett mysigt café att sitta och njuta i är Broder Jakobs Stenugnsbageri i Lund. Jag säger bara vilka bakverk, goda bröd och bullar! Deras kanel- och kardemummabulle, mums! Dessutom fin och snabb service.

– Jag kan inte nämna mina topp fem bästa ställen utan att ha med Smörtaxen i Landskrona där jag även haft mitt bästa restaurangminne.

Vad saknar du i “mat-dryck-boende-väg” i Skåne?

– Jag saknar ett bageri i Landskrona som bakar med omsorg, goda råvaror och surdeg.

Var ska/vill du vara gäst i framöver?

– Pensionat Furuhem som öppnar upp i Båstad våren 2025, som Magnus Nilsson kommer öppna upp med ett fint gäng. Jag kan tänka mig vilken mat de kommer servera, och jag tror alla gånger pensionatet kommer bli så fint. Längtar, att få följa denna resa och besöka nästa år.

Publicerad 24 september 2024

Info

    • Namn: Helena Lindberg
      Ålder: 56 år
      Ort: Landskrona
      Sysselsättning: Säljare och egen företagare som kreatör inom blommor, mat och dryck.
      Bästa restaurangminne
      Landskrona: Smörtaxen
      Malmö: Bouchon
      Fem favoriter i Skåne
      Brösarp: Talldungen
      Landskrona: Thimans Vinbar
      Rydebäck: Billströms Fisk
      Lund: Broder Jakobs Stenugnsbageri
      Landskrona: Smörtaxen
      Gäst framöver
      Båstad: Furuhem (öppnar våren 2025)

Läs också…

Pizza i Skåne

Pizza i Skåne

Surdegspizza, napolitanska influenser, glutenfri, pizza med löjrom, vedungsbakad, "svennepizza" eller ostig...

läs mer